W kuchni często – prawie dosłownie – igramy z ogniem. Podczas gotowania musimy zachowywać ostrożność, aby nie poparzyć się gorącym olejem czy rozgrzaną płytą. Dlatego zadbajmy o to, aby mieć specjalne rękawice, którymi będziemy mogli chwytać rozgrzane naczynia, jak patelnia czy forma do tarty. Uszyte są z miękkiej tkaniny i mają kilka warstw, dzięki czemu chronią nas przed poparzeniem. Zwykle są kolorowe i atrakcyjne wizualnie, więc możemy je zawsze mieć pod ręką i powiesić w widocznym miejscu. Szczególnie trzeba zachować ostrożność, gdy w domu są małe dzieci, które przez nieuwagę mogą strącić na przykład garnek z gorącą zupą.
Kuchnia pod kontrolą
Podczas smażenia nieszczęścia możemy uniknąć, jeżeli patelnię postawimy tak, aby jej rączka nie wystawała poza kuchenkę, w innym przypadku będzie można ją łatwo strącić. Warto też pokusić się o zakup takiego piekarnika, który ma zabezpieczenie przed dziećmi, dzięki czemu nasza pociecha nie dostanie się do jego wnętrza, bo rozgrzana niemal do czerwoności brytfanka czy forma do tarty może stanowić duże niebezpieczeństwo. W kuchni nie warto też rezygnować z drzwi – to najprostszy sposób, by ustrzec dziecko przed wszelkim niebezpieczeństwem związanym z bliskim kontaktem z rozgrzanymi naczyniami. Ważne jest też mądre przechowywanie. Noże i inne ostre narzędzia powinny być poza zasięgiem małych rączek. Podobnie groźne chemikalia, które często kuszą atrakcyjnym kolorem. Te rzeczy powinny być ustawione wysoko na półkach lub przechowywane w zamkniętych szafkach.