Można pokusić się o stwierdzenie, że ciężko jest znaleźć osobę, która nie przepadałaby za produktami przyrządzanymi na grillu… Kiełbasa, kaszanka, karkówka czy szaszłyk obowiązkowo goszczą na naszych stołach podczas wiosenno-letnich spotkań przy grillu. Jednak sezon na tego typu garden party w naszej strefie klimatycznej jest bardzo krótki… Na szczęście od jakiegoś czasu możemy sprawić, że smakołykami z grilla będziemy się delektować przez cały rok. Wszystko za sprawą patelni grillowych, które podbiły już serca wielu miłośników grillowania. Dzięki nim możemy kosztować pysznej kiełbasy czy karkówki nawet w środku srogiej zimy. Jeżeli jeszcze nie masz tego cudownego wynalazku, to najwyższy czas to zmienić.
Charakterystyka patelni grillowej
W zdecydowanej większości spotkamy patelnie grillowe w kształcie kwadratu lub prostokąta, które posiadają nierówne dno. Znajdują się na nim rowki i to właśnie one są odpowiedzialne za to, że możemy przyrządzić pyszne grillowe potrawy w domowym zaciszu. Dzięki temu otrzymujemy potrawę niczym nie różnicą się smakiem ani wyglądem niż ta ściągnięta z grillowego rusztu w wakacyjny wieczór. Nierówna powierzchnia powoduje bowiem, że kiełbasa czy też inny produkt, który będziemy grillować zacznie się rumienić w miejscach, w których przylega do patelni, natomiast w pozostałych będzie nieco mniej zarumieniony. Dobra patelnia grillowa, która będzie nam służyła przez wiele lat to taka, która posiada grube dno. Warto więc brać tę kwestię pod uwagę i poszukać takiego produktu, z którego będziemy w pełni zadowoleni. Godna polecenia jest ambition patelnia grillowa, która wyprodukowana została z odlewanego aluminium, które doskonale przewodzi ciepło i nie ulega jakimkolwiek odkształceniom. Długoletnie użytkowanie gwarantuje grube dno i aż czterowarstwowa powłoka nieprzywierająca, która w bardzo efektowny sposób imituje kamień i jest odporna na ścieranie. Ambition patelnia grillowa to wydatek rzędu stu złotych, a więc naprawdę niewiele, jak na produkt wysokiej jakości, który będzie służył przez bardzo długi czas. W niektórych modelach patelni możemy spotkać się ze wskaźnikiem nagrzania, który jest praktyczny, ponieważ informuje nas, kiedy patelnia jest już nagrzana do tego stopnia, że można rozpocząć grillowanie. Analogicznie otrzymujemy również informację o jej wychłodzeniu i możliwości umycia… Jeżeli jesteśmy na diecie lub zależy nam na dostarczaniu do organizmu niskokalorycznych posiłków to powinniśmy sięgnąć po patelnię grillową aluminiową, ponieważ nie musimy na niej używać tłuszczu. Jeśli natomiast wybierzemy patelnie żeliwną, wtedy odrobina tłuszczu będzie konieczna do tego, aby móc grillować.
O czym należy pamiętać używając patelni grillowych?
Przede wszystkim unikajmy wszelkich metalowych akcesoriów, które mogą uszkodzić powłokę, przez co przestanie ona spełniać swoją podstawową funkcję. Polecane są akcesoria plastikowe, drewniane lub silikonowe… Na patelni grillowej możemy smażyć różnego rodzaju potrawy, w tym również te na bazie warzyw. Jeżeli chcemy zapobiec przypaleniu się produktów, które nie mają w sobie ani grama tłuszczu, warto na patelnię wlać niewielką ilość oliwy z oliwek. Dzięki temu zyskamy pewność, że nic nie będzie przywierać do dna patelni, a my będziemy mogli upajać się cudowną wonią grillowanego dania.