Duże garnki,  Garnki

Czego nie powie ci sprzedawca – garnki ceramiczne

Wybierając się do sklepu z akcesoriami użytku domowego po nowy garnek, możemy spodziewać się tylko ochów i achów wygłaszanych przez sprzedawcę nad każdym modelem. Wszystkie sprzedawane przez niego naczynia są wytrzymałe, odporne, doskonale przewodzą ciepło i nawet pięciolatki bez problemu ugotują w nich trzydaniowe obiady. Rzeczywistość, niestety, rzadko jest tak piękna, z tego powodu powstał ten artykuł. Dzisiaj prezentujemy wszystkie cechy garnków ceramicznych.

 

Nienachalny wygląd

 

Garnek ceramiczny raczej nie jest naczyniem, które będzie rzucało się w oczy – chyba, że zależy nam na takim, które zostało wyprodukowane z szalonym kolorze, jak dziki czerwony czy seledynowy. Nie charakteryzuje się połyskiem, jak stalowe odpowiedniki, ale też nie ma topornego, ciężkiego wyglądu (oraz wagi) jak żeliwne garnki. Z wyglądu – zupełnie normalny garnek, nie wyróżniający się niczym.

 

Struktura garnka

 

Inaczej ma się rzecz, gdy przejdziemy do kwestii praktycznej. Garnek ceramiczny na pewno należy do tych naczyń, które mogą służyć przez długie lata. Garnki tego rodzaju znane są ze swoich właściwości antykorozyjnych, odporności na zarysowania i obicia. Teoretycznie nie powinny z czasem się odbarwić, jednak może się to zdarzyć po kilku latach ciągłego ich użytkowania.

Nie wszystkie będą nadawać się na każdą kuchnię. Aby działać na indukcji, garnek ceramiczny musi posiadać ferromagnetyczne dno, przyciągające magnes. Jeżeli więc posiadamy kuchenkę typu indukcyjnego, zwróćmy szczególną uwagę na spód naszego ewentualnego garnka. Bez większych przeszkód możemy za to korzystać z nich w piekarniku – pod warunkiem, że wybrany przez nas model nie posiada rączek z plastiku, który na pewno rozpuści się pod wpływem wysokich temperatur. Najlepiej wybrać garnek z rączkami również wykonanymi z ceramiki lub taki, w którym uchwyty można odpiąć – ta druga opcja ma dodatkową zaletę. Będzie nam łatwiej przechowywać naczynia, wstawiając jedno w drugie.

 

Niebezpieczny ołów

 

Szukając naczyń ceramicznych, lepiej decydować się na modele matowe. Garnki glazurowane często zawierają w swoim składzie kadm lub ołów, które mogą przenikać do jedzenia w trakcie gotowania. Jeżeli więc zależy nam na zdrowiu, wybierajmy modele bez glazury.

 

Kupować czy nie kupować?

 

Garnek ceramiczny charakteryzuje się małą odpornością na uszkodzenia z jednej strony, za to z drugiej szybko się nagrzewa i można w nim przechowywać potrawy, czego na przykład nie da się zrobić w garnkach stalowych czy aluminiowych (jedzenie przechodzi metalicznym posmakiem, do tego może dojść do korozji). Ceramika jest jednak cięższa i mniej poręczna, za to z powodzeniem możemy postawić ją na stole i serwować w niej dania. Poza niewielką odpornością na obicia, są też nieodporne na nagłe zmiany temperatur – zalanie zimną wodą gorącego garnka ceramicznego jest dla niego zabójcze i niszczy jego powłokę odpowiadającą za nieprzywieranie potraw.

 

Odpowiadając na pytanie – na pewno nie warto mieć zestawu składającego się wyłącznie z garnków ceramicznych. Dużo lepiej jest kupić kilka garnków z tego rodzaju i uzupełnić kolekcję naczyniami innego typu.