Garnek do gotowania na parze zazwyczaj kojarzy nam się tylko z daniami obiadowymi, ewentualnymi lekkimi, wytrawnymi śniadaniami. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by nasz garnek na parze wykorzystać do ugotowania deseru albo dań na słodko. Garnki w dłoń, zajrzyjmy do naszych lodówek i wyczarujmy proste słodycze, które zrobią się praktycznie same.
Nieśmiertelny ryż z jabłkami
Najbardziej ograna potrawa, znana każdemu dziecku, szczególnie lubiana przez osoby preferujące lekkostrawną dietę. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ją w garnku na parze. Z 4 jabłek należy wykroić gniazdo nasienne i ułożyć je w garnku razem z torebką ryżu. Parujemy je przez 15-20 minut, do całkowitej miękkości. Owoce należy utrzeć lub zblendować z dodatkiem cukru waniliowego, cynamonu, można też dodać szczyptę imbiru. Dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji można wlać pół puszki mleczka kokosowego i ponownie zblendować. Gotowy mus podajemy na uparowanym ryżu.
Gotowy mus możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni i stosować go także do naleśników, gofrów czy owsianek. Warto więc wypełnić garnek na parze większą ilością jabłek i przygotować zawczasu dużą porcję musu. Można go także zapasteryzować w słoiczkach jak dżem.
Pudding jaglany z parowaru
Deser bijący rekordy popularności w wegańskiej części internetu, bardzo łatwy w przygotowaniu. Garnek na parze zalewamy wodą z cukrem i dodatkiem aromatu waniliowego, a na perforowanym dnie układamy kaszę jaglaną. Parujemy ją do miękkości, a następnie blendujemy razem z jedną szklanką mleka (szczególnie poleca się tutaj kokosowe albo sojowe z waniliową nutą) na gładki krem i ewentualnie dosładzamy do smaku.
Pudding sam w sobie jest przepyszny, możemy go jednak podać z musem z poprzedniego przepisu albo razem z kaszą uparować inne owoce – spróbujmy nieco podgrzać maliny, a następnie, w czasie gdy kasza będzie dalej się parować, zmiksujmy je razem z kilkoma listkami bazylii lub mięty na słodki sos, który podkreśli charakter naszego deseru.
Pierożki ze słodkim serkiem z jagodami
Najbardziej pracochłonny z przedstawiony tutaj przepisów, może być podawany także jako danie głównie w gorące, letnie dni. Ze szklanki mąki i ciepłej wody zagniatamy ciasto na pierogi (możemy także wbić jedno jajko, jednak pierogi bez problemu udadzą się bez tego dodatku). Gotową masę wałkujemy i za pomocą szklanki wycinamy kółeczka. W miseczce mieszamy biały ser z cukrem, wanilią, cynamonem i dwoma garściami jagód. Jeżeli nie mamy takich owoców pod ręką, możemy je zastąpić pokrojonymi truskawkami lub malinami. Na każde kółeczko nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy pierogi.
Gotowe pierogi parujemy w garnku do gotowania na parze przez osiem do dwunastu minut, aż będą miękkie. Podajemy obsypane cukrem waniliowym, cynamonem lub z dodatkiem słodkiego, mlecznego sosu. Pierogi możemy zamrozić na zaś – w tym celu należy je parować przez 3-4 minuty, a następnie przestudzić, ułożyć w szczelnym pojemniku (sprawdźmy wcześniej jego szczelność, by nasze pierogi nie przeszły zapachem innych potraw z zamrażalnika) i możemy je mrozić.