Wino nadaje się przede wszystkim do picia. Wiedzą o tym wszyscy miłośnicy tego niezwykłego trunku, którzy przygotowują go samodzielnie lub kupują w sklepie winiarskim. Przed rozpoczęciem produkcji nowego alkoholu często chcemy opróżnić balony do wina z przygotowanym w domowym zaciszu trunkiem i zastanawiamy się, co zrobić z resztkami napoju – bo przecież nie można go wylać! Jeśli masz dość przechowywania dużej ilości butelek z resztkami różnych win, sprawdź najlepsze sposoby ich wykorzystania.
Grzane wino
Jeśli jesteś miłośnikiem rozgrzewającego grzańca, nie kupuj gotowych mieszanek, lecz samodzielnie przygotuj wyśmienity trunek na jesienne i zimowe wieczory. Czerwone wino wlewamy do rondelka, dodajemy plastry pomarańczy, goździki, cynamon i anyż, a następnie czekamy, aż napój się zagotuje. Podajemy bezpośrednio po przelaniu do kubka. Jeśli korzystasz z wina wytrawnego, możesz dodać kilka łyżeczek cukru do smaku.
Winne lody na patyku
Latem szukamy różnych sposobów na ochłodę. Przygotowanie lodów lub sorbetów z dodatkiem wina to świetny pomysł na orzeźwiający deser dla dorosłych. Hitem wśród twoich znajomych mogą stać się również lody na patyku z czerwonym winem, których wykonanie jest szybkie i proste. Przygotuj kilka truskawek, kilka kropel octu balsamicznego, cukier puder oraz wino. Wszystkie składniki połącz ze sobą, by stanowiły jedną masę, umieść je w foremce na lody, a następnie w zamrażalniku.
Dodatek do sosów, zup i ciast
Resztki białego lub czerwonego wina możesz wykorzystać, dodając je do ulubionych potraw. Wino świetnie komponuje się z czerwonymi sosami, np. do spaghetti bolognese, nadając im wyszukany smak. Oprócz tego wino możemy również dodać do zupy, lecz nie każdej. Białe wino sprawdza się w przypadku zup rybnych, serowych oraz grzybowych. Z kolei wino czerwone można dodawać do zup gulaszowych, w których znajduje się mięso. Jeśli jesteś łasuchem i uwielbiasz ciasto czekoladowe, dodaj szklankę czerwonego wina do składników i delektuj się zupełnie nowym smakiem.
Owoce w winie
Szukasz pomysłu na zachwycający deser z wykorzystaniem owoców? Zamiast decydować się na tradycyjne owoce z lodami, postaw na coś zupełnie nietuzinkowego! Owoce w czerwonym winie to propozycja dla wytrawnych koneserów wina, którzy dodatkowo są również łasuchami. Ten deser sprawdzi się o każdej porze roku, zarówno podczas upalnego lata, jak i mroźnej zimy. Jego przygotowane jest proste: w garnku umieść pół szklanki wina, 1/3 szklanki cukru oraz laskę cynamonu i gotuj przez ok. 2 minuty. Wybrane owoce zalewamy przygotowanym sosem i podajemy na gorąco lub po przestudzeniu wkładamy do lodówki na 2 godziny i podajemy na zimno.
Białe wino do czyszczenia
Nie każdy wie, że wino doskonale sprawdza się do czyszczenia. Białe wino może posłużyć do wywabiania plamy z wina czerwonego. Świeżą plamę wystarczy polać białym winem, a następnie wrzucić materiał do pralki. Za pomocą białego wina możemy również pozbyć się kamienia i osadu z łazienki. Wystarczy wylać niewielką ilość wina na zanieczyszczenie, pozostawić na kilka minut i wytrzeć szorstką gąbką.