cukiernia

Domowa cukiernia

Nie samym gotowaniem człowiek żyje, a kuchnia to nie tylko stanie przed lodówką i patrzenie się na jej pełne wnętrze bezsensownie. To również nie garnki z zupą czy patelnie do smażenia mięsa i ryb, których nie wolno spuścić z oka, gdy stoją na gazie. To też nie woda bulgocząca w czajniku, którego dźwięk gwizdka niesie się po całym bloku.
Bo od czasu do czasu przychodzi ochota na coś słodkiego, zwłaszcza jeśli przy okazji kupowania chleba ze sklepowych półek pysznią się do klientów smakowite torty. Dobrze wiesz, że upór jest daremny, bo to nie są byle jakie wypieki. To są torty z puszystym biszkoptem, delikatnym kremem i owocową masą. Mimo wszystko trochę szkoda ci pieniędzy na całe ciasto, gdyż nie obchodzisz urodzin w najbliższym czasie, ale ciągle prześladuje cię myśl, żeby upiec coś samodzielnie w domowym zaciszu. Uzupełniasz zapasy najpotrzebniejszych rzeczy, wracasz szczęśliwie do mieszkania i…
No właśnie. Co dalej? W którą stronę pójść? Szybkie i proste ciasto marchewkowe, czasochłonny, ale pyszny miodownik czy jednak chrupkie ciastka orzechowe? Niezależnie od ostatecznej decyzji przy cukierniczych eksperymentach, mniej lub bardziej przypadkowych, dobrze sprawdzą się specjalne akcesoria do kuchni.
Do najpopularniejszych należą foremki o różnych kształtach, które odnajdą swoje zastosowanie szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, gdy domowa fabryka łakoci podejmuje prężną produkcję. Dzieci uwielbiają wycinać w cieście choinki, aniołki, gwiazdki czy bałwanki, a tym więcej frajdy sprawi im późniejsza dekoracja kolorowymi lukrami. To zdecydowanie lepszy pobudzacz wyobraźni niż ciastka robione od szklanki.
Marzy ci się amerykański apple pie, ale nie masz pojęcia, jak w łatwy sposób osiągnąć efekt, aby wierzch tegoż był w kratkę? Cóż, możesz spróbować pomęczyć się nożem, choć prawdopodobnie dopiero po kilku próbach nabierzesz wprawy w tej kwestii. Jeśli jednak wykracza to poza twoją cierpliwość, czym prędzej kup prosty w użyciu wałek do kratkowania ciasta. Problem przestanie nękać twoją głowę.
Urządzenie, bez którego trudno wyobrazić sobie porządną kuchnię, to niewątpliwie mikser. Niełatwo policzyć, ile czasu oszczędza się podczas przygotowywania ciasta, kiedy to nie trzeba łączyć składników drewnianą łyżką za każdym razem. A wiadomo, że w niektórych przypadkach, np. przy ubijaniu śmietany, to naprawdę bardzo wyczerpujące zajęcie i pochłaniające sporo energii. Co prawda ręczne mieszanie zapewnia większą kontrolę nad powstającą masę, ale nic się nie stanie, jeśli w części pomoże robot.
Przy dekoracji tortów rękaw cukierniczy jest nieocenionym pomocnikiem. Do równomiernego rozprowadzania gęstego kremu przyda się też szpatułka. Oczywistą wydaje się kwestia, że najważniejszy powinien być smak, niemniej lekceważenie estetyki wypieku to poważny błąd, ponieważ odgrywa bardzo istotną rolę – to właśnie ona w głównej mierze zachęca do jedzenia. Chyba że nie masz zamiaru dzielić się z nikim swoim ciastem, wówczas wygląd traci na swoim znaczeniu.