Wybór dużych garnków do kuchni stanowi nie lada wyzwanie. Duży garnek zazwyczaj jest ciężki i nieporęczny, przez co ciężko się z niego korzysta, a my mamy ochotę rzucić gotowanie w kąt. Z tej potrzeby powstał poradnik, w którym szukamy idealnych garnków w wersji maxi. Rozważamy wady i zalety wszystkich dostępnych na rynku modeli, dzięki czemu każdy będzie mógł wybrać odpowiedni duży garnek stosownie do swoich potrzeb.
Garnki nierdzewne
Najpopularniejsze na rynku garnki, cechujące się dużą odpornością. Ze względu na częstą zawartość niklu w stopie, nie nadają się do używania przez osoby uczulone na ten pierwiastek. Dobre garnki nierdzewne mają grube dno, dzięki czemu potrawy nie przypalają się, a garnki nie wymagają skrobania przypalonych potraw przy ich myciu.
Tak zwane nierdzewki wymagają od nas trochę troski. Do ich mycia nie należy stosować szorstkich gąbek ani zbyt silnych detergentów – mogą one spowodować utratę połysku oraz zarysowania, które niekorzystnie wpłyną na właściwości naszego garnka.
Garnki żeliwne
Stosunkowo ciężkie, ale wyjątkowo odporne, garnki żeliwne są idealne dla osób, które często gotują potrawy wymagające długiego duszenia. Doskonale akumulują ciepło i świetnie piecze się w nich w piekarniku (pod warunkiem, że ich rączki także są wykonane z żeliwa, a nie z plastiku!), jednak mają kilka poważnych wad, które mogą zniechęcić do ich kupna.
Poza ciężarem, garnek żeliwny charakteryzuje się delikatnością – nie nadaje się on do mycia w zmywarce. Wymaga także okresowej konserwacji za pomocą oleju. Dodatkowo rozgrzanego garnka żeliwnego nie wolno wkładać do zimnej wody – na skutek szoku termicznego może on popękać, a wtedy nadaje się już tylko do wyrzucenia.
Garnki z powłoką teflonową
Bardzo popularne ze względu na swoje właściwości nieprzywierające, garnki teflonowe są delikatnymi naczyniami. Nie wolno ich myć w zmywarce ani przy pomocy szorstkich gąbek – każde zarysowanie powierzchni teflonowej oznacza, że garnek nie nadaje się do dalszego korzystania ze względu na możliwość wydzielania się rakotwórczych substancji do potraw.
Mimo wad, garnki teflonowe często są wybierane ze względu na swoją niską cenę oraz odporność – możemy w nich bez problemu smażyć potrawy w głębokim tłuszczu, który często osiąga wysokie temperatury, na które teflon jest naprawdę odporny. Przez zakupem warto jednak sprawdzić, czy wybrany garnek posiada wszystkie atesty.
Garnki marmurowe
Niedawno pojawiły się na naszym rynku, jednak już wzbudzają zainteresowanie kucharzy. Są to najcięższe z przedstawianych przez nas garnków. Są za to wyjątkowo odporne na zarysowania i uszkodzenia. Większość modeli pasuje na każdy rodzaj kuchenki – ich dna najczęściej są tak zrobione, by działały także na indukcji.
Jeżeli wybierzemy garnki marmurowe, będzie to wybór na długie lata. Przemyślmy jednak, czy mycie tak ciężkich naczyń nie będzie dla nas zbyt uciążliwe – jeżeli mamy zmywarkę, bez problemu możemy je do niej włożyć, jednak mycie ręczne będzie wymagało od nas trochę siły.