Szukając kompletu garnków do domu, często rezygnujemy z zakupu zestawu, w którym znajdują się duże garnki o pojemności 8 do 10 litrów. Swoją decyzję argumentujemy brakiem miejsca na ich przechowywanie albo posiadaniem małej rodziny. To popularny błąd – wiele osób nie potrafi dostrzec mnogości zastosowań, które zapewnia duży garnek. Zerwijmy z jego złą passą, czas zacząć doceniać to użyteczne naczynie.
Oszczędność czasu
Gotowanie w dużym garnku to znaczna oszczędność czasu – szczególnie dla osób, które nie lubią gotować i chcą to robić jak najrzadziej. Możemy w nim przygotować duże porcje potraw, a następnie zamrozić je i zjadać w miarę zapotrzebowania. Nie dajmy sobie wmówić, że musimy wszystko zjeść od razu, bo mrożenie zabiera składniki mineralne potraw. Strata jest naprawdę niewielka, a o ile łatwiej po powrocie z pracy czy szkoły rozmrozić sobie porcję zupy krem czy domowy sos do kuskusu, zamiast szukać w Internecie przepisów na szybką obiadokolację. Nie wspominając o tym, że to zdrowsze rozwiązanie, niż zamawianie fast foodów w momencie, gdy człowiek nie ma siły na stanie w kuchni, a chce szybko coś zjeść.
Mniej sprzątania
Duży garnek równa się wysokie ścianki naczynia, które zapobiegają wychlapywaniu się sosów, pryskaniu mięsa i innym podobnym nieprzyjemnościom. Nikt nie lubi myć kuchni z resztek zaschniętego beszamelu albo zacieków po kipiącym makaronie. Jeżeli wiemy, że przygotowywane przez nas danie będzie pryskać albo lubi kipieć – sięgajmy po duże garnki. Jeżeli kupimy takie ze stali nierdzewnej, to będziemy mogli bez problemu włożyć je do zmywarki zamiast męczyć się z ich myciem, a to dodatkowa oszczędność czasu!
Wekowanie tylko w dużym garnku
Coraz rzadziej wykonuje się w domach wekowanie – a szkoda, bo to świetna metoda na zamknięcie w słoikach resztek lata. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wydłużyć sobie, na przykład, krótki sezon na truskawki i przerobić je na pyszny dżem.
Wekowanie to także świetna metoda dla tych, którzy wybierają się na wakacje, a nie chcą wydawać majątku w restauracjach. Wystarczy przy codziennym gotowaniu naszykować większe porcje potraw, których nadmiar następnie zawekujemy w słoiku – jedzenie nie zepsuje się, nie będzie wymagało zabierania lodówki, a do tego będziemy pewni, że jemy zdrowe, domowe specjały.
Duży garnek jako naczynie do podawania potraw
Ile razy zdarzało nam się, że ten jeden czy dwa razy w roku, kiedy akurat musimy zorganizować Wigilię czy Wielkanoc i zjeżdża się do nas cała rodzina, brakuje nam naczyń do podawania dużych ilości jedzenia? Wtedy z ratunkiem przychodzi duży garnek – nic nie stoi na przeszkodzie, by najpierw przygotować w nim jedzenie, a następnie podać je w nim prosto na stół.
Jeżeli chcemy, by kolacja miała swojski klimat, szukajmy emaliowanych garnków – będą świetnie wyglądały na stole, nadadzą też wydarzeniu rustykalnego klimatu. Pamiętajmy tylko o podkładkach pod nasz garnek – grube dno naczynia długo zachowuje wysoką temperaturę i może uszkodzić obrus, a w szczególnych przypadkach nawet stół.