Akcesoria,  Garnki,  Gotowanie

Gadżety, które koniecznie musisz mieć w swojej kuchni

Nie każdy z nas kocha gotować, ale wszyscy mogą sprawiać wrażenie urodzonych kucharzy, a przynajmniej podążających za najnowszymi trendami. Co powinien posiadać w swojej kuchni każdy, kto chce sprawiać wrażenie mistrza sztuki kulinarnej? Podajemy kilka propozycji sprzętów (razem z prostymi przepisami na szybkie dania), które mogą ułatwić nam efektywne gotowanie i pokazać innym, że mają do czynienia z prawdziwym specjalistą.

 

Absolutna podstawa – blender

 

Żaden urodzony kucharz nie obędzie się bez tego cacka. Z jego pomocą szybko przyrządzimy gładkie zupy o konsystencji kremu i bardzo popularne ostatnio smoothies. Koniecznie spróbujmy przygotować dyniowy krem z mleczkiem kokosowym – gotujmy obrane kawałki dyni w bulionie warzywnym wraz z batatem, dwiema marchewkami i pietruszką przez 25 minut, po czym zmiksujmy je z dodatkiem mleczka kokosowego, odrobiną soli i pieprzu. Na deser przygotujmy koktajl z bananów z masłem orzechowym, daktylami i resztą mleka, która została nam z gotowania zupy. Oba przepisy są wyjątkowo proste, a na pewno zrobią wrażenie na naszych znajomych.

 

Praktyczna i stylowa – deska do krojenia

 

Poza funkcją podstawową, może służyć nam także do ładnego podania przekąsek czy przystawek, warto więc mieć kilka sztuk. Do warzyw i serów wybierajmy trwałe, drewniane modele. Pamiętajmy jednak, że nie nadają się one do krojenia na nich surowego mięsa – do niego wybierzmy plastikowe deski. Solidna, drewniana decha z serami, gruszką i suszonymi owocami, do tego dżem żurawinowy w małych słoiczkach, a to wszystko ułożone na serwetce w ładną kratę – i mamy gotowe efektowne przekąski.

Garnek do gotowania na parze dla zdrowej kuchni

 

Garnek na parze pomoże nam w sprawnym przygotowaniu bezkonkurencyjnego obiadu. Poza nim potrzebujemy dobrego bulionu, ziemniaków skrojonych w talarki, garści szparagów i kawałek drobiu. Wszystko wrzucamy do naczynia, parujemy i gotowe. Szybkie i pyszne drugie danie, które zrobi się praktycznie samo, gdy my będziemy przebierać się w odpowiednią kreację.

 

Dla jeszcze większej porcji zdrowia – sokowirówka

 

Najlepiej w wersji wolnoobrotowej. Nasi goście na pewno będą pod wrażeniem, jeżeli do wystawnej kolacji podamy im świeży sok wyciśnięty z kilku marchewek, jabłka i kawałka imbiru. To także doskonała okazja do uzupełnienia braku żelaza za pomocą soku z buraka – najlepiej wyciśniętego razem z jabłkiem, dla poprawienia smaku. W środku lata możemy podać orzeźwiające soki z cytrusów (spróbujmy mieszanki pomarańczy i grejpfruta z odrobiną cynamonu i miodu) lub lemoniadę z dodatkiem mięty albo rozmarynu.

 

Dla efektu – temperówka do warzyw

 

Hit wśród wszystkich blogerów kulinarnych – obieraczka do julienne. Z jej pomocą uzyskamy wąskie, długie słupki warzyw, przypominające makaron spaghetti. Idealna, by za jej pomocą odmienić nudną surówkę w danie, które sprawi wrażenie przyrządzonego przez profesjonalistę, a nie amatora. Wystarczy zatemperować cukinię z marchewką, do tego ciut sałaty, kilka pomidorków koktajlowych, a wszystko okrasić oliwą z suszonymi pomidorami do smaku. Jeszcze tylko sól, pieprz i mamy gotowy wystawny obiad bądź kolację z użyciem kilku bardzo pomocnych gadżetów.