Dobre garnki,  Indukcja,  Kuchnia

Garnki aluminiowe – wady i zalety

Najpopularniejszym rodzajem garnków dostępnych na rynku są obecnie garnki ze stali nierdzewnej – to głównie o nich mówimy w kontekście planowanych zakupów. Tymczasem możemy zdecydować się również na kilka alternatyw, wśród których interesującą opcją są garnki aluminiowe. Co warto o nich wiedzieć?

Garnki aluminiowe z powodzeniem mogą zastąpić w kuchni stalowe.

Stalowe garnki są najbardziej rozpoznawane i kojarzone z niezawodnością, podczas gdy wokół wykorzystywania aluminium pojawiło się wiele wątpliwości. Dobre garnki do gotowania wykonane z tego właśnie materiału wcale nie są jednak niebezpieczne. Dużą zaletą takich garnków jest przede wszystkim ich cena: są one o wiele tańsze od standardowych garnków ze stali nierdzewnej, dlatego jeśli potrzebujesz szybkich zakupów w atrakcyjnej cenie, garnki aluminiowe będą strzałem w dziesiątkę. Dodatkowo warto pamiętać, że wykazują one o wiele lepsze przewodnictwo cieplne: w ten sposób przygotowywanie poszczególnych części posiłku przebiega o wiele szybciej. Garnki z aluminium są także wyjątkowo lekkie, dzięki czemu nawet używanie dużych i pojemnych garnków nie będzie wiązało się z dodatkową niewygodą. Jeśli chodzi o wewnętrzną powłokę, może być ona wykonana z teflonu, kamienia, tytanu bądź ceramiki – w ten sposób powierzchnia garnka staje się stosunkowo odporna na uszkodzenia. Nie musisz także obawiać się o przywieranie potraw: w zależności od wybranej powłoki jedzenie nie będzie przywierało do ścian i dna naczynia, dzięki czemu czyszczenie stanie się o wiele łatwiejsze. Ponadto garnki aluminiowe mogą być myte przy użyciu ogólnodostępnych detergentów: zarówno mycie ręczne, jak i z wykorzystaniem zmywarki nie wymaga stosowania specjalistycznych środków czyszczących.

 

Ze względu na dużą popularność garnki aluminiowe są dostępne w wielu wariantach, a ich atrakcyjna cena sprawia, że możesz pozwolić sobie nie tylko na podstawowy komplet, ale również specjalistyczne garnki do gotowania bardziej wyszukanych potraw. Bardzo dobre przewodnictwo temperatury sprawia, że w każdym domu przyda się kilka takich garnków: dzięki nim szybko podgrzejesz obiad po powrocie z pracy lub przygotujesz ciepłą kolację. Minusem tego rodzaju garnków jest jednak fakt, że nie powinno się w nich przygotowywać kwaśnych potraw. Jeśli chcesz ugotować bigos lub kapuśniak, musisz wybrać garnki wykonane z innego materiału niż aluminium. Wynika to z faktu, że podczas przygotowania kwaśnych dań z aluminiowych naczyń uwalniają się szkodliwe związki; jeśli zatem planujesz zakup aluminiowych garnków, zdecyduj się również na alternatywę i zakup specjalny garnek stalowy w przypadku gotowania kwaśnej kapusty. Kolejnym minusem jest także fakt, że garnki wykonane z aluminium stosunkowo krótko utrzymują ciepło: jednak dla wielu osób taki minus jest mimo wszystko plusem. Nie musisz bowiem zbyt długo czekać, by móc swobodnie przestawić garnek z ugotowaną potrawą w inne miejsce lub schować go do lodówki.