Kuchnia indukcyjna ma wiele zalet – gotowanie z jej pomocą jest bardzo energooszczędne, do tego nie ryzykujemy oparzeniami. Nie musimy się martwić, że nasze dzieci niechcący dotkną się do gorącej płyty, albo kot oparzy sobie łapki wskakując na kuchenkę. Indukcja wymaga jednak od nas posiadania odpowiednich garnków, z dnem, które będzie odpowiednio stykać się z powierzchnią płyty. Jak więc znaleźć najlepsze garnki na indukcję i czym kierować się przy ich wyborze?
Przede wszystkim – szukaj garnków oznaczonych znakiem indukcji
Wszystkie garnki na indukcję będą miały na spodniej stronie naczynia wyryty znaczek indukcji – przypomina on swoim wyglądem szlaczek z pętelek. Kupując taki garnek mamy sto procent pewności, że posiada on ferromagnetyczne dno (inaczej mówiąc – przyciągające magnes), które będzie współpracować z naszą kuchenką indukcyjną.
Magnesy na lodówkę jako wskaźnik idealnego garnka
Idąc na zakupy, warto zabrać ze sobą magnes na lodówkę, ewentualnie poszukać go w sklepie. Nie wszystkie garnki na indukcję muszą mieć narysowany odpowiedni symbol (co często zdarza się szczególnie przy garnkach emaliowanych), dlatego lepiej samemu sprawdzić, czy upragnione naczynie poradzi sobie na naszej kuchence. Jeżeli garnek ma ferromagnetyczne dno, to bez problemu powinno ono przyciągnąć zabrany ze sobą magnes. Gdyby jednak okazało się, że naczynie nie reaguje na niego, mimo znaczka indukcji na dnie, zdecydowanie nie kupujmy takiego garnka – prawie na pewno producent popełnił błąd przy oznaczaniu naczyń i nie będzie ono działać na naszej kuchence.
Wybieraj garnki o odpowiedniej średnicy
Każda kuchenka indukcyjna wymaga, by garnki na indukcję były odpowiedniej szerokości. Swoją średnicą dno garnka musi być takiej samej wielkości jak pole grzewcze na kuchence, ewentualnie może być odrobinę mniejsze. Zbyt duże garnki nie będą się odpowiednio nagrzewać (brzegi dna pozostaną chłodne), za to za małe garnki na indukcję nie będą chciały z nią współpracować – kuchenka będzie miała problem z wykryciem naczynia.
Odpowiednie uchwyty
Ile razy zdarzyło ci się oparzyć o źle zaprojektowane uchwyty garnka? Jeżeli miałeś pecha to zapewne niejednokrotnie. Szukaj więc garnków, które będą miały ucha z nierozgrzewającego się tworzywa albo modeli z odczepianymi rączkami – będziesz mógł je doczepić wtedy, gdy będziesz potrzebował przenieść garnek, a do tego naczynie będzie nadawało się do wstawiania do piekarnika. Modele z odczepianymi uchwytami są także bardzo praktyczne w przechowywaniu – nie zajmują aż tyle miejsca w szafkach i pozwalają na chowanie jednego garnka w drugi.
Patrząc na uchwyty garnka, zwróćmy od razu uwagę na pokrywkę. Najlepiej by była wykonana ze szkła, które będzie odporne na działanie wysokich temperatur, ale też umożliwi nam zajrzenie do środka naczynia bez odkrywania go w trakcie gotowania. Koniecznie powinna ona zawierać otwór, którym będzie wydostawał się nadmiar pary wodnej. Dobrze też, gdy posiada małe sitko na rancie, ułatwiające odlewanie wody.