Chodzież,  Grill

Grillowanie. Sezon spotkań towarzyskich.

Gdy tylko pojawi się pierwsze słońce i pogoda staje się bardziej sprzyjająca, sezon na grillowanie można uznać za otwarty. Ta przyjemna forma spędzania wolnego czasu przywędrowała do nas z Ameryki. Amerykanie w latach czterdziestych dwudziestego wieku znaleźli sobie sposób na odreagowanie po ciężkiej pracy. Chętnie spotykali się na obrzeżach miast lub terenach wiejskich by w towarzystwie znajomych smacznie zjeść, porozmawiać i zrelaksować się. Cel słuszny i jak najbardziej zrozumiały jest kultywowany do dzisiaj. Obecnie grillowanie wykroczyło poza granicę Ameryki Północnej i rozpowszechniło się na innych kontynentach. Europejczycy oddają się temu zwyczajowi z uwielbieniem. Widać to między innymi po naszych rodakach. Majówka, wakacje, urlop czy letni weekend nie mogą obyć się bez specyficznego zapachu dymu i skwierczących na nim przysmaków.  Pierwszy grill miał kształt okrągły . Obecnie spotykamy jego przeróżne kształty i formy. Mimo, iż wiele nie potrzeba oprócz kilku prętów i podpałki, dzisiaj grill może wyglądać bardzo profesjonalnie. Niektórzy korzystają z opcji stacjonarnego grilla, który stanowi część zabudowy ogrodu czy podwórka.

Dla osób chcących podróżować z grillem występuje jego zminimalizowana, forma najczęściej na kółkach.

Wielu grillowanie kojarzy się z kiełbaskami. Natomiast najwięksi specjaliści i nawet szefowie kuchni, amatorzy tej formy przyrządzania posiłków, są zdania, iż na grillu można zrobić znacznie więcej. Poza kultowymi kiełbaskami grillujemy mięso, drób, ryby, sery, ziemniaki i wiele innych. Naprawdę ograniczeń w tym temacie brak. A kto nie eksperymentuje kulinarnie, ten nie doświadcza nowych smaków. Tak więc grill nie musi oznaczać wyłącznie szybkiego i prostego posiłku. Można naprawdę doskonale się uraczyć przysmakami uzyskanymi na palenisku. To doskonała forma wolnego czasu, która zbliża do siebie ludzi. Grillowanie dla niektórych stało się stylem spędzania wolnych dni. Jest to niewymagająca metoda a  daje tyle kulinarnej przyjemności. Nie wymaga by na stole pojawiła się ceramika Chodzież, czy inne ekskluzywne naczynia. Można skorzystać z prostych rozwiązań – ogrodowy stół, krzesła, tekturowe talerzyki i schłodzone napoje.

Także dzieci, które czasem bywają kapryśne przy jedzeniu znajdą coś dla siebie.

Z grillowanym mięsem doskonale komponują się dodatki w postaci sosów lub sałatek. Sosy są specjalnie skomponowane z myślą o połączeniu ich z daniem głównym. Sos barbecue, który znalazł zastosowanie w grillowaniu powstaje na bazie pomidorów, octu oraz cukru. Według zapotrzebowania można go dowolnie doprawić. Grillowanie obecnie jest bardzo popularne i łatwo dostępne. Nie trzeba zbyt wiele wymagań, aby móc przyrządzić dania z paleniska. Niestety nie można grillować w blokowiskach, gdyż może to być uciążliwe lub niebezpieczne. Sąsiad grillujący na balkonie nie jest pożądanym zjawiskiem. Dlatego mieszkańcy bloków chętnie oddają się tej przyjemności na działkach rekreacyjnych poza obszarem miejskim lub na obrzeżach miasta.