Garnki,  Gotowanie,  Zdrowie

Jak zmienić swoje nawyki? 5 kroków do zdrowszego odżywiania

 

W dobie fit modelek na instagramie, facebooku i innych serwisach społecznościowych, można dostać kompleksów. Zewsząd jesteśmy atakowani chudymi celebrytami, zdrowymi posiłkami i sposobami na to, jak zgubić 10 kilogramów w weekend. Powiedzmy sobie wprost – metody te najczęściej nie działają, a modelki korzystają z bielizny wyszczuplającej by uzyskać efekt bycia szczupłą. Nie oznacza to jednak, że bycie zdrowym i chudszym nie jest możliwe, wymaga jednak, poza regularnymi ćwiczeniami, wprowadzenia nowych nawyków w odżywianiu.

 

  1. Garnek do gotowania na parze nowym przyjacielem

 

Porzucenie potraw smażonych i pieczonych na rzecz tych gotowanych w garnku na parze da zdumiewające efekty w zaledwie kilka tygodni. Garnek do gotowania na parze nie wymaga od nas używania tłuszczu do przygotowania pysznych, zdrowych potraw, dzięki czemu ograniczymy w naszej diecie jego nadmiar. Parowanie warzyw i mięsa gwarantuje nam także, że nasz każdy posiłek będzie pełen witamin i minerałów.

 

  1. Wybieraj białe mięso zamiast czerwonego

 

Drób i ryby są zdecydowanie zdrowsze od wołowiny i wieprzowiny. Nie jest to najlepsza wiadomość dla miłośników krwistych steków, ale dietetycy są co do tego zgodni – dla zdrowia i figury zdecydowanie trzeba ograniczyć czerwone mięso. Jeżeli dodatkowo białe mięso zostanie uparowane (garnek na parze zdecydowanie nam się przyda w naszych nowych nawykach), to wygrywamy podwójnie – danie będzie nie tylko smaczne, ale i zdrowsze.

  1. Stosuj zdrowe, tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych

 

Olej rzepakowy, z pestek winogron czy oliwa z oliwek będą lepsze dla naszego zdrowia niż stosowanie masła, a tym bardziej smalcu. Do pieczenia w wysokich temperaturach korzystajmy z oleju kokosowego, który nie oddaje szkodliwych substancji. Unikajmy smażenie, a jeśli już, to korzystajmy z oleju rzepakowego, który ma wysoki punkt dymienia i będzie najlepszy do tego typu zastosowań. Do smarowania kanapek wybierajmy hummus z dodatkiem ziół i przypraw albo pastę z avocado, która zawiera zdrowe tłuszcze.

 

  1. Dodawaj zielone liście do każdego posiłku

 

Ich moc jest nie do przecenienia – dorzucajmy ich do owocowych smoothie by zwiększyć wartość odżywczą naszego napoju. Pieczmy w piekarniku jarmużowe chipsy, smaczne i pełne witamin. Zapomnijmy o nudnych sałatkach z sałaty lodowej – mieszajmy cykorię z rukolą i roszponką, dorzucajmy do nich marchewkę i cukinię pokrojone za pomocą temperówki do warzyw, korzystajmy ze świeżych ziół. Nie od dziś wiadomo, że je się także oczami, a nasze oczy zareagują radością na widok ładnych, zielonych posiłków.

 

  1. Pamiętaj o posiłkach i nie omijaj ich

 

Omijanie posiłków i objadanie się to najkrótsza droga do otyłości. Jeżeli nie masz czasu na to, by rano przygotować sobie śniadanie, szykuj je wieczorem i zabieraj następnego dnia w drogę. By mieć ciepły obiad do pracy, dzień wcześniej pokrój warzywa i zamarynuj mięso, a o poranku wrzuć je do garnka do gotowania na parze – w trakcie kąpieli twój obiad sam się uparuje, a ty nie stracisz czasu.