Patelnia

Jaką patelnię wybrać? Przegląd popularnych patelni.

Patelnia, podobnie jak komplet garnków, to podstawa wyposażenia każdej kuchni. Na rynku znajdziesz duży wybór różnych patelni – ceramicznych, żeliwnych, emaliowanych, czy teflonowych. Możesz kupić patelnię z nieprzywierającą powłoką, patelnię do naleśników i taką do grillowanego kurczaka. Jedna sprawdzi się na kuchence gazowej, a inne zdadzą egzamin na płytach indukcyjnych. Sklepy oferują tak szeroki wybór patelni, że bez problemu znajdziesz produkt idealnie dopasowany do Twoich potrzeb.

  • Patelnia teflonowa

Patelnia teflonowa jest przystępną cenowo propozycją. Jej zaletą jest odporność na wysoką temperaturę oraz nieprzywierająca powłoka, dzięki czemu łatwo ją utrzymać w czystości. Można na niej smażyć bez tłuszczu bez obawy przed przypaleniem. Patelnie z powłoką teflonową są bardzo higieniczne – wystarczy, że przetrze się je ręcznikiem papierowym, żeby usunąć resztki potraw.

Choć teflon jest stosunkowo trwałym materiałem, jednak nie jest odporny na zarysowania i ścieranie. Zadrapana powłoka straci swoje właściwości i może być toksyczna. Przy zakupie takiej patelni warto zaopatrzyć się dodatkowo w silikonowe lub drewniane przybory kuchenne.

  • Patelnia z powłoką ceramiczną

Patelnie ceramiczne są bardziej odporne na wysoką temperaturę niż patelnie teflonowe. Można na nich smażyć bez tłuszczu lub tylko z niewielką jego ilością. Mają gładką i nieprzywierającą powłokę, która jest dość odporna na zarysowania i zadrapania. Równomiernie się nagrzewają i długo utrzymują ciepło potrawy. Patelnie ceramiczne są zazwyczaj eleganckie i stylowe, więc idealnie dopasują się do kuchni w nowoczesnej aranżacji. Łatwo je utrzymać w czystości i są stosunkowo tanie. Podobnie jak patelnie teflonowe będą wymagały korzystania z drewnianych lub silikonowych akcesoriów kuchennych do mieszania.

  • Patelnia żeliwna

Patelnia żeliwna zyskuje coraz szersze grono zwolenników. Jest bardzo trwała i doskonale przewodzi ciepło. Równomiernie się nagrzewa i długo utrzymuje temperaturę. Jest więc idealna do duszenia mięsa, ryb i warzyw. Patelnie żeliwne są łatwe do utrzymania w czystości. Ich wadą jest dość wysoka cena i waga – są stosunkowo ciężkie, co może sprawiać kłopot w użytkowaniu.

Patelnia żeliwna, podobnie jak patelnia stalowa, to praktycznie niezniszczalny produkt. Warunkiem jest jednak prawidłowe użytkowanie. Na przykład taka patelnia wymaga sezonowania przed pierwszym smażeniem. Patelnie żeliwne mogą być używane na kuchenkach różnego typu i sprawdzą się do przygotowywania wszelkiego rodzaju potraw. Jest to rozsądny wybór na długie lata.

  • Patelnia emaliowana

Patelnia emaliowana nie wymaga regularnego impregnowania tłuszczem, jest odporna na rdzewienie, a po kilku użyciach na jej powierzchni pojawia się patyna, która stanowi dodatkową warstwę zabezpieczającą. Nie wchłania zapachów smażonych potraw i jest łatwa w czyszczeniu. Jest to produkt, który zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz pokryty jest warstwą emalii.

Nowoczesne patelnie emaliowane są dostosowane do różnych rodzajów kuchenek, w tym kuchenki indukcyjnej. Głębokie patelnie tego typu sprawdzą się do duszenia mięsa oraz przygotowania gulaszu czy curry. Mniejsze patelnie emaliowane świetnie sprawdzą się do podgrzewania mniejszych posiłków. Emalia nie jest niestety odporna na zarysowania, więc wymaga silikonowych lub drewnianych akcesoriów kuchennych do mieszania.