Jeśli zastanawiasz się w jakie akcesoria wyposażyć Twoją kuchnię, aby zapewnić sobie komfort gotowania, to dobrze trafiłeś. Robimy właśnie przegląd podstawowych akcesoriów kuchennych. Czy każda z propozycji będzie dla Ciebie oczywista?
-
Deska do krojenia
Najwygodniejsza będzie dla Ciebie deska drewniana lub z tworzywa sztucznego. Dobrze prowadzi się na niej nóż i można ją umyć w zmywarce. Deska szklana co prawda kusi swoim wyglądem i jest łatwa do utrzymania czystości, ale jest niewygodna i łatwo ją stłuc.
-
Noże kuchenne
Zaopatrz się w kilka noży wysokiej jakości: nóż uniwersalny, nóż szefa kuchni, nożyk do obierania oraz nóż do krojenia chleba. Z czasem, jeśli będziesz miał taką potrzebę, możesz dokupić nóż do filetowania czy nóż do sera.
-
Tarka
Warto ją mieć gdy nie decydujesz się na zakup wielofunkcyjnego robota kuchennego bardzo ułatwi Ci kuchenne życie. Przyda się do starcia warzyw i owoców, zwłaszcza jeśli masz w domu małe dziecko.
-
Pojemniki do przechowywania żywności
Mąka, cukier, makaron, kasze – warto mieć pojemniki do ich przechowywania. Szczelnie zamknięte, zapobiegną przedostawaniu się wilgoci i będą trzymać z daleka wszelkie mole i innych, nieproszonych gości.
-
Kubek z miarką
Aby piec i gotować nie musisz od razu kupować wagi kuchennej, bo wiele przepisów podaje składniki w jednostkach zastawy stołowej typu szklanka czy łyżka. Niemniej jednak w każdej kuchni przyda się kubek z miarką, który pokaże nie tylko ilość wody, czy mleka, ale poda też wagę mąki czy cukru.
-
Miski
Najlepiej prezentują się miski szklane, ale niestety lubią się szybko tłuc. Dlatego najlepsza będzie miska metalowa lub plastikowa. Można je myć w zmywarce i obie są trwalsze od łatwo rysujących się misek szklanych. Metalowa przyda się do warzyw, które po obraniu barwią naczynia (np. buraki czy marchewka), a plastikowa sprawdzi się do sałatek lub ubijania piany.
-
Garnki
Pomyśl o zakupie kilku garnków o różnych wielkościach. W kuchni przyda się na pewno garnuszek o pojemności 1 litra, średni garnek o pojemności 2-3 litrów i duży (około 5-litrowy) garnek. Najtrwalsze będą garnki ze stali nierdzewnej, choć warto też kupić dobrej jakości garnki emaliowane.
-
Patelnia
Zainwestuj w chociaż jedną patelnię wysokiej jakości. Niech to będzie patelnia nierdzewna lub ceramiczna. Taki zakup szybko się Tobie zwróci i nie pozbawi Cię przyjemności smażenia potraw. Zastanów się nad dobraniem jednej małej patelni z nieprzywierającą powłoką – sprawdzi się do smażenia naleśników lub omletów.
-
Akcesoria do mieszania i podawania potraw
Elastyczna szpatułka, odporna na wysokie temperatury łopatka do patelni oraz łyżka do zupy czy sosów to podstawowe akcesoria, choć przyda się też praska do ziemniaków.
-
Naczynie żaroodporne
Jeśli lubisz soczyste pieczone mięsa lub pomysłowe zapiekanki, to zaopatrz się w żaroodporne naczynie z przykryciem. Przed zakupem sprawdź, czy łatwo jest wziąć do rąk i czy bez problemu odkryjesz wieko. Ważne by było je łatwo obsługiwać kiedy jest bardzo gorące.