Ciasto,  Forma na tartę,  Tarta

Kruche i delikatne

Kruche ciasto to łatwy sposób na pyszne danie. Zwłaszcza że świetnie pasują do niego zarówno owoce, jak i warzywa, mięso albo czekolada. Jest więc bazą, która pozwala wyczarować deser albo przekąskę, a nawet danie główne. Dlatego warto wiedzieć, jak je zrobić, by było rozkoszą dla podniebienia. Jeżeli zależy nam, by jego konsystencja odpowiadała nazwie, czyli aby ciasto było wyjątkowo kruche, to postarajmy się je wyrobić jak najszybciej. Wtedy będzie najsmaczniejsze, niezależnie od tego, czy nasza tarta będzie z owocami, czy wytrawna. Po połączeniu wszystkich składników na ciasto, nie powinniśmy go wyrabiać, a jedynie je wymieszać, bo inaczej będzie gumowate, a tego właśnie chcemy uniknąć. Na kruchość ciasta ma także wpływ tłuszcz, jakiego używamy i jego temperatura. Najlepiej, żeby było to dobrej jakości masło, mocno schłodzone – wyjęte prosto z lodówki.

Lekkie i smaczne

Ważne też, aby przesiać dodawaną do ciasta mąkę. Choć niektórzy uważają, że to zbędna czynność, to dzięki temu ciasto będzie lżejsze i bardziej kruche. Zanim ciasto znajdzie się w swoim miejscu przeznaczenia, którym jest forma na tartę, schłódźmy je dodatkowo, wkładając na pewien czas do lodówki. Możemy też zrobić więcej ciasta i włożyć do zamrażalnika, gdzie bez obaw możemy je przechowywać nawet trzy miesiące. Przed umieszczeniem tarty w piekarniku, ponakłuwajmy ją widelcem – dzięki temu szybciej się upiecze. Ciasto na tartę powinno być cienkie, dlatego należy je obciążyć – ryżem, fasolą lub specjalnymi kulkami – aby zbytnio nie wyrosło.