Jeśli szukasz solidnej patelni, to dobrze trafiłeś. Dzisiaj prezentujemy patelnię z powłoką granitową. Jest bardzo funkcjonalna, bezpieczna dla środowiska i będzie przydatnym sprzętem na długie lata. Wybierz ją do swojej kuchni!
Mocne strony
Patelnie granitowe wykonane są zwykle z wysokiej jakości aluminium lub stali nierdzewnej. Pokryte są specjalną powłoką mineralną typu non-stick. Gwarantuje ona, że potrawy nie będą przywierały do naszej patelni, nawet jeśli są smażone bez użycia tłuszczu. Dzięki temu, że dania nie przywierają do powierzchni patelni łatwo jest utrzymać ją w czystości. Nie wymaga więc czasochłonnego szorowania.
Patelnia granitowa jest odporna na zarysowania i wysokie temperatury. Jej ogromną zaletą jest również to, że można bezpiecznie smażyć na niej bez tłuszczu. Ma wysokiej jakości walory wizualne. Granit, który powleka patelnię przypomina kolorem naturalny kamień, dzięki czemu będzie ona sprzętem pasującym zarówno do nowoczesnej, jak i rustykalnej kuchni. Może stać się jej ozdobą i nadać jej ciekawszego charakteru.
Granitowa powłoka
Granit charakteryzuje się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Powłoka nie ulegnie uszkodzeniu nawet, gdy użyjesz na niej akcesoriów kuchennych wykonanych z metalu. Patelnia granitowa – podobnie jak patelnia stalowa – jest tak trwałym produktem, że bardzo często producenci udzielają na jej użytkowanie kilkuletniej gwarancji – najwyższej klasy produkty objęte są nawet pięcioletnią ochroną.
Granitowa powłoka nie oznacza, że cała patelnia jest wysokiej jakości. Warto zwrócić uwagę na to, czy w komplecie jest pokrywka z odpowietrznikiem oraz na materiał, z którego wykonana jest jej rączka. Powinien on być odporny na wysokie temperatury, dzięki czemu unikniemy poparzenia. Jeśli będzie odpowiednio wyprofilowana lub odpinana, to cała patelnia będzie wygodniejsza w użyciu.
Warto też zwrócić uwagę na grubość dna, które powinno mieć co najmniej 3 mm. Dzięki temu podczas smażenia trudniej będzie nam przypalić potrawy, a ciepło rozprowadzi się bardziej równomiernie po całej powierzchni patelni.
Bezpieczne użytkowanie
Producenci często ostrzegają przed przegrzewaniem tego rodzaju patelni i poddawaniem jej nagłym różnicom temperatur, dlatego też warto zainwestować w patelnię wyposażoną we wskaźnik temperatury, czyli . Patelnie z takim wskaźnikiem są nieco droższe od standardowych, ale dzięki niemu będziemy mieć informację o stopniu nagrzania i wychłodzenia patelni. Nie tylko łatwiej przygotujemy potrawę, ale również unikniemy poparzenia podczas jej mycia.
Patelnie granitowe sprawdzonych producentów nie zawierają szkodliwych substancji, niklu i innych metali ciężkich oraz PTFE i PFOA. Jeśli chcesz się upewnić, że kupujesz bezpieczną dla zdrowia i środowiska patelnię, to przed zakupem sprawdź oznaczenia na jej dnie – czasami warto jest zainwestować kilkadziesiąt złotych więcej i kupić naczynie z całkowicie bezpiecznych materiałów.