Wiele osób, decydując się na zakup cudeńka, jakim jest garnek do gotowania na parze, uważa, że można w nim uparować tylko wybrane warzywa, takie jak ziemniaki czy brokuły, zaś inne, jak chociażby strączki, nie udadzą się, będą twarde i niesmaczne. Nic bardziej mylnego! Zerwijmy z tymi szkodliwymi przekonaniami i porozmawiajmy o tym jak ugotować kilka pozornie problematycznych warzyw tak, by były smaczne, zdrowe, ale też w taki sposób, który nie będzie wymagał od nas poświęcenia zbyt dużej ilości czasu.
Bób i inne ciekawe strączki
Jeden z popularniejszych strączków, kusi swoim smakiem i aromatem. To mało kaloryczne warzywo, pełne białka i witamin, idealnie nada się do parowania. Aby odpowiednio go przygotować, weźmy garnek na parze, nalejmy do niego wody, a na sitku od garnka ułóżmy niezbyt dużą warstwę bobu – dzięki temu wszystkie strączki uparują się równomiernie. Do wody możemy dodać odrobiny pieprzu lub oliwy, jednak tak samo jak w przypadku zwykłego gotowania bobu, unikajmy dodawania soli – sprawi ona, że skórka warzyw stanie się twarda i niesmaczna, a wnętrze bobu może pozostać surowe. Nasz bób musimy parować około 40 minut, aż do miękkości.
W podobny sposób uparujemy z powodzeniem inne strączki. Ciecierzyca z garnka na parze będzie idealna do sałatki, ale też jako podstawa kotlecików lub przerobiona na hummus. Soczewicę musimy trzymać krócej – dwadzieścia minut w zupełności wystarczy, by uzyskać miękkie ziarna, możemy też użyć bulionu przy jej parowaniu. Garnek na parze pomoże nam też przy gotowaniu grochu i fasoli – wtedy jednak musimy wydłużyć czas parowania do godziny, a nawet dwóch jeżeli chcemy uparować czerwoną fasolę.
Makaron na parze albo… kaszka
Tak, garnek na parze z powodzeniem może nam pomóc w przygotowaniu porcji pysznego spaghetti czy zakręconych świdrów z pesto. Wszystko co musimy zrobić to ułożyć makaron na perforowanym dnie naszego garnka do gotowania na parze, nalać wody i ugotować go z pomocą pary. Możemy też podkręcić smak naszego makaronu, dodając nieco białego wina do wody, szafranu lub chilli.
Bez problemu możemy też przygotować wszelkie kaszki i kleiki, będzie nam do tego potrzebny tylko pojemnik do parowania, zazwyczaj dodawany przy zakupie garnka na parze, bez problemu dokupimy go jednak w każdym sklepie z akcesoriami AGD. Wsypujemy do niego kilka łyżek płatków, zalewamy mlekiem, mieszamy, a dopiero później parujemy przez kilka minut, do uzyskania gęstej konsystencji przypominającej budyń.
Szybki sposób na zupy krem
Parowar, w połączeniu z blenderem, to też idealny sposób na szybkie i proste zupy. Wystarczy uparować w garnku na parze kilka warzyw, na przykład bataty z marchewką, albo ziemniaki z groszkiem, a następnie przerzucić je do kielicha blendera, dodać kubek lub dwa bulionu (możemy też dorzucić mleczko kokosowe z łyżką pasty curry), sól, pieprz, zmiksować i gorąca, sycąca zupa, pełna witamin jest gotowa do podania. Przygotowując ją w ten sposób nie tracimy tyle wartości, co przy zwykłym gotowaniu – wszystkie witaminy pozostają w warzywach.