eko

Opakowania szklane – wady i zalety ekologicznego rozwiązania

Szkło, jako materiał, znane jest ludzkości od tysięcy lat. Archeolodzy co jakiś czas odkrywają doskonale zachowane przedmioty wykonane z tego tworzywa, datowane nawet na dwa tysiące lat przed naszą erą. Nie było to jednak takie szkło, jakie znamy obecnie – materiał często zawierał pęcherzyki gazów, charakteryzowała go nieprzezroczystość i mała odporność na urazy.

Obecnie ten materiał, na skutek wieloletnich badań i wprowadzonych zmian, poza przezroczystością charakteryzuje się też większą wytrzymałością – na rynku znajdziemy zarówno butelki szklane, w których świetnie transportuje się napoje, jak i kuloodporne szkło, chroniące najważniejsze obrazy w muzeach czy witryny u jubilerów. Nadal jednak jest to materiał, który poza zaletami, posiada kilka wad. Warto poznać jedne i drugie zanim podejmie się ostateczną decyzję, czy pojemniki bądź butelki szklane będą najlepsze do przechowywania naszego produktu.

Obojętność szkła

Główną zaletą szkła jest jego obojętność chemiczna. Materiał nie reaguje w żaden sposób z przechowywaną w nim żywnością – nie przejmuje jej zapachu ani barwy, w przeciwieństwie do plastiku. Warto też wspomnieć, że produkowane butelki szklane dodatkowo nie zawierają bisfenolu A, który uwalnia się z opakowań wykonanych z plastiku i przenika do ich zawartości. Wybierając szkło mamy więc pewność, że produkt przyjdzie do klienta w najlepszej jakości, bez dodatku szkodliwych substancji.

Kwestie ekologiczne

Wielu producentów, decydujących się na opakowania z tego tworzywa, podkreśla ich przyjazność dla środowiska. Szkło świetnie nadaje się do recyklingu – można je przetopić na nowe wytwory, bez utraty jakości ani zmniejszenia się materiału. Butelki szklane teoretycznie nigdy się nie rozkładają, jednak należy pamiętać, że już stłuczenie ich powoduje, że z czasem zamienią się w drobny kwarc, taki sam, jaki możemy znaleźć w piasku na plaży. Nie jest więc w żaden sposób szkodliwy dla środowiska, zaś zwierzęta nie będą próbowały go zjeść.

Kolory dla ochrony

Ważną zaletą szkła, jest możliwość jego barwienia, dzięki czemu możemy uzyskać ochronę produktu przed szkodliwymi promieniami słońca. Jest to szczególnie ważne, kiedy rozmawiamy o wodzie, oliwie czy winie – nie bez powodu butelki szklane dla tego rodzaju cieczy barwi się na ciemne barwy, jak zieleń czy brąz.
Szok termiczny i transport

Główną wadą opakowań szklanych jest ich mała odporność na temperatury – większość nie przyjmuje gorących produktów (pęka pod wpływem nagłego rozgrzania materiału). Dodatkowo należy pamiętać, że nie każde szkło jest tak odporne, jak chociażby wytwory laboratoryjne. Większość produkowanych butelek i innych opakowań to wytwory kruche, podatne na urazy mechaniczne, obicia – najczęściej kończą się one całkowitym zniszczeniem szklanego pojemnika, a w skrajnych przypadkach jego odłamki mogą spowodować uszkodzenie ciała. Z tego powodu wymaga jest szczególna uwaga i zabezpieczenia przy transporcie tego typu opakowań, co może zwiększyć koszt dostarczenia finalnego produktu do punktów sprzedaży.