trendy

Oryginalny prezent? Domowe przetwory!

Któż z nas nie ma często problemu z dobraniem odpowiedniego prezentu, niezależnie od okazji? Czy to święta czy parapetówka znajomych w nowym mieszkaniu, podarunku są istotną częścią naszej kultury i tradycji. Dobrze więc, by były trafione i praktyczne. A czy istnieje coś bardziej przydatnego, niż kosz pełen domowych przetworów? Taki prezent nie tylko będzie trafiony, ale też, przy minimalnym nakładzie pracy, może być idealnie trafiony w gusta osoby, którą chcemy obdarować. Co jednak, kiedy nie mamy za dużo czasu i brak nam pomysłu na prezent? Wtedy przychodzimy z kilkoma prostymi, szybkimi przepisami na proste, a efektowne rozwiązania!

Podstawowe utensylia do robienia prezentów

Zanim zabierzemy się za domową produkcję przetworów na upominki, najlepiej jest zgromadzić całe zaplecze. Na pewno przydadzą nam się ozdobne butelki szklane – będą świetne na aromatyczne oleje, syropy i kompoty. Nie obędziemy się też bez dużego zestawu słoików – możemy wybierać te z rączką, najmodniejsze w ostatnim sezonie. Zależnie od ilości osób, którym chcemy zrobić prezent, zaopatrzmy się w odpowiednią ilość koszyków, ozdobnej folii i kilka kolorów wstążki do przewiązania gotowych zestawów. Pomocne też mogą być naklejki na butelki szklane i słoiki, pozwalające opisać ich zawartość (wraz z ewentualną datą przydatności do spożycia), kawałki materiału do nałożenia na nakrętki słoików, gumki recepturki i wypełnienie do koszyków w postaci pasków papieru.

Prosty przepis na domowy dżem

Idealny na sytuację kryzysową, kiedy nie mamy za dużo czasu na wymyślenie prezentu, a jednocześnie mamy pod ręką zapas owoców. Do jego stworzenia możemy wybrać dowolny rodzaj – spróbujmy jednak postawić na nieco bardziej oryginalne przetwory, jeżeli chcemy zyskać na oryginalności. Może konfitura pomarańczowa z nutą bazylii? Albo przetwory malinowe z miętą? Możliwości są nieograniczone!

Owoce należy bardzo drobno skroić lub zmiksować. Następnie należy umieścić je w garnku lub na patelni z grubym dnem i zasypać cukrem. Na około pół kilograma owoców potrzebujemy od 100 do 250 gramów cukru, zależnie od upodobań. Owoce należy wysmażyć na patelni przez około 20 do 25 minut, aż osiągną upragnioną konsystencję. Na koniec wystarczy przełożyć gotowy dżem do wyparzonych słoików, zakręcić je i odwrócić do góry dnem, aby się zapasteryzowały.

Szybki olej aromatyzowany

O ile przepis na domowe nalewki wymaga odrobinę czasu, tak olej o aromacie ziół i przypraw możemy przygotować bardzo szybko. Wystarczy użyć neutralnego zapachowo tłuszczu roślinnego, jak lniany, można także wykorzystać oliwę z oliwek. Wybierzmy ładne, czyste butelki szklane i napełnijmy je dowolnymi ziołami i dodatkami – bazylią, rozmarynem, ząbkami suszonego czosnku czy suszonymi pomidorami. Teraz wystarczy tylko zalać zawartość olejem czy oliwą i gotowe – szybki, efektywny prezent gotowy! Dla wzmocnienia efektu dobrze jest wcześniej nieco zmiażdżyć ząbki czosnku, a zioła używać wysuszone – mają one więcej aromatu niż ich świeże odpowiedniki.