Najlepsza patelnia to ta, która spełnia wszystkie oczekiwania użytkownika. Jeśli Twoja kuchnia jest już wyposażona w podstawowe sprzęty typu patelnia aluminiowa czy teflonowa, to czas pomyśleć o uzupełnieniu Twoich szafek kuchennych. Czy myślałeś o zakupie patelni wykonanej z mniej popularnych materiałów? Jednym z tego typu produktów jest patelnia kamienna. Jest to sprzęt wysokiej jakości, który zadowoli gusta nawet najbardziej wymagających miłośników gotowania.
Patelnia z powłoką kamienną przyda się w Twojej kuchni przez długie lata. Naczynie szybko się nagrzewa i doskonale przewodzi ciepło. Łączy w sobie atuty patelni teflonowej i żeliwnej. Jest nieprzywierająca i umożliwia smażenie bez tłuszczu. Nadaje się nie tylko do smażenia, ale również do duszenia różnego rodzaju potraw. Jest bardzo odporna na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Kamień, z którego jest wykonana wysokiej jakości patelnia, nie zawiera żadnych szkodliwych substancji, które mogłyby przeniknąć do przygotowywanych potraw.
Zalety patelni kamiennej
Patelnia kamienna jest idealnym wyborem do nowoczesnej kuchni. Najczęściej ma czarny lub szary kolor. Czyni ją to ponadczasowym sprzętem kuchennym. Jest bardzo elegancka i można serwować w niej dania bez potrzeby przekładania ich do innego naczynia. Szkoda też chować ją w kuchennych szafkach.
Dno patelni kamiennej bardzo szybko się nagrzewa, a ciepło jest rozprowadzane równomiernie i utrzymuje się przez długi okres czasu. Dzięki temu nie musisz się już obawiać o nierównomierne usmażenie potrawy. Tego typu patelnia jest niezwykle odporna na zarysowania i ścieranie, dlatego z łatwością możesz ją umyć zarówno ręcznie, jak i w zmywarce.
Kamienna powłoka pozwala na smażenie potraw bez użycia tłuszczu lub z niewielką jego ilością, dzięki czemu będzie idealnym wyborem dla osób, które dbają o utrzymanie prawidłowej diety. Można na niej smażyć dodając na dno patelni niewielką ilość wody. Pozwoli to zachować naturalny smak i aromat przygotowywanej potrawy.
Jedną z najważniejszych zalet patelni kamiennej jest jej wielofunkcyjność, ponieważ można stosować ją do podgrzewania, smażenia oraz duszenia potraw. Nadaje się do użytku na wszelkiego typu kuchenkach: gazowej, elektrycznej, ceramicznej i indukcyjnej. Nie jest to tani zakup, zwłaszcza w przypadku patelni tytanowej, ale zainwestowane pieniądze szybko się zwrócą.
Na co zwrócić uwagę
Wybierając w sklepie patelnię warto zwrócić uwagę na jej uchwyt. Nowoczesne patelnie mają ergonomiczne rączki (jedną lub dwie), dzięki którym z łatwością można nimi manewrować. Warto wiedzieć, że uchwyt nie powinien przewodzić ciepła i zbyt szybko się nie nagrzewać. Najlepiej, jeśli będzie wykonany z drewna lub bakelitu, które umożliwią bezpieczne chwycenie rączki bez ryzyka oparzenia. Jeśli jednak patelnia, którą zamierzasz wybrać posiada inny uchwyt, musisz się zaopatrzyć w rękawice kuchenne, najlepiej silikonowe.
Zwróć też uwagę, czy w komplecie można kupić pokrywkę. Zwłaszcza jeśli kupujesz głęboką patelnię, którą zamierzasz używać m.in. do duszenia potraw. Dobrej jakości pokrywka powinna mieć odpowietrznik i uchwyt, który nie będzie się nagrzewał.