Jadłospis,  Kuchnia,  Patelnia na indukcje

Patelnia na kuchenkę indukcyjną

Kuchenki indukcyjne coraz częściej goszczą w polskich domach, w związku z czym poszukujemy garnków, które nadają się na tego rodzaju płytę. Bo musimy zdawać sobie sprawę z tego, że nie wszystkie patelnie i garnki można używać na kuchenkach indukcyjnych. Na szczęście mamy bardzo szeroki wybór takich, które będą się doskonale spisywały na indukcji. Ponadto ich nowoczesna technologia sprawia, że do smażenia nie potrzebujemy używać tłuszczu. Zawdzięczamy to specjalnym powłokom, które dodatkowo powodują, że to co smażymy na patelni nie ulega przypaleniu ani nie przywiera do powierzchni patelni.

Jak sprawdzić czy daną patelnię można używać na indukcji?


Wiele osób zmieniając kuchenkę na indukcyjną zastanawia się czy nadal może korzystać z dotychczasowych garnków. Nie brakuje też osób, które będąc w sklepie nie wiedzą, która patelnia sprawdzi się w ich przypadku. Zatem tutaj znajduje się garść przydatnych informacji. Jedną z podstawowych cech patelni na indukcję jest to, że powinien przykleić się do nich magnez, ponieważ naczynie to powinno mieć właściwości magnetyczne. Poza tym dno takiej patelni powinno być zupełnie płaskie, ponieważ w innym przypadku nie będzie idealnie przylegać do płyty indukcyjnej, a tym samym nie będzie możliwości równomiernego rozgrzania. Zazwyczaj na dnie patelni przeznaczonej do używania na kuchenkach indukcyjnych znajdziemy znaczek, który ma nam ułatwić rozpoznanie poszukiwanej patelni… Nowoczesne patelnie w dużej mierze są obecnie uniwersalne, a zatem sprawdzają się zarówno na kuchence indukcyjnej jak i gazowej. Ambition patelnie oferują szeroki wybór właśnie takich patelni, które możemy używać w domu na płycie indukcyjnej, jak również zabrać ze sobą na jakiś wyjazd czy na wakacje i smażyć na niej na kuchence gazowej. Taki uniwersalizm jest bardzo wygodny i funkcjonalny, ponieważ nie musimy trzymać w szafce kilka patelni… Wystarczy jedna, ale za to wielozadaniowa.

Zalety smażenia na indukcji


Płyty indukcyjne zyskują na popularności, ponieważ są bardzo energooszczędne a zatem pozwalają zaoszczędzić nieco pieniędzy. Ich dużą zaletą jest też to, że podczas gotowania czy smażenia się nie nagrzewają. A to co często chwalą sobie panie po zamianie kuchenki gazowej na indukcyjną to brak konieczności czyszczenia i szorowania palników. Jednym słowem kuchenka indukcyjna jest o wiele łatwiejsza w utrzymaniu i nie wymaga wielu wysiłków, aby lśniła blaskiem… Zastanawiałaś się na jakiej zasadnie działają kuchenki tego rodzaju? Otóż wytwarzają one zmienne pole magnetyczne, które nagrzewa naczynie. W momencie kiedy postawimy na nią patelnię, dochodzi do zmiany pola, które rozgrzewa naczynie. Warto przy tym podkreślić, że sama płyta pozostaje nadal zimna, a więc nie ma ryzyka oparzenia się.