Szukając patelni idealnej warto wziąć pod uwagę nie tylko tworzywo, z którego jest wykonana i jego trwałość, ale również jej zastosowanie w kuchni. Wybór odpowiedniej patelni to niejednokrotnie podstawa kulinarnego sukcesu. W sklepach znajdziemy nie tylko klasyczne patelnie, ale i te do zadań specjalnych.
Patelnia grillowa
Patelnia grillowa to niezbędny element kuchennego wyposażenia dla wszystkich miłośników grilla. Możemy przygotowywać na niej potrawy o każdej porze roku nie martwiąc się o warunki pogodowe. Świetnie sprawdza się do grillowania wielu rodzajów mięs i warzyw. Jej karbowane dno pozwala znacznie ograniczyć ilość używanego tłuszczu, dzięki czemu przygotowane danie jest mniej kaloryczne i lekkostrawne.
Patelnia grillowa pasuje do różnych typów kuchenek. Wybierając ją warto zwrócić uwagę na warstwową budowę i rodzaj powłoki, z której jest wykonana. Warto też sprawdzić czy uchwyt patelni jest stabilny i czy nie będzie się nagrzewał w trakcie smażenia.
Patelnia do jajek sadzonych
Patelnia do jajek sadzonych pozwala na idealne przygotowanie jajek sadzonych, omletów, naleśników lub placuszków. Posiada specjalne wgłębienia w różnych kształtach, dzięki którym wszystkie jajka sadzone są idealnie równe i jednakowo wysmażone. Można także kupić patelnię z wgłębieniami w kształcie serduszek, śnieżynek lub wesołych buziek.
Przygotowywanie jajek sadzonych dzięki tej patelni stanie się szybkie i bardzo przyjemne. Nieprzywierająca powłoka będzie gwarancją łatwego smażenia bez obawy o przypalenie potrawy. Dzięki niej bez trudu przełożysz jajka sadzone z patelni na talerz.
Niektóre patelnie posiadają wskaźnik temperatury. Jest to bardzo przydatny gadżet, który sprawi, że nasze dania będą zawsze odpowiednio usmażone. Nadają się do wielu rodzajów kuchenek i można je myć zarówno ręcznie, jak i w zmywarce.
Patelnia do smażenia naleśników
Wielbiciele naleśników będą zadowoleni z zakupu tego typu patelni. Wyjątkowo szybko się nagrzewa, a jej niskie ścianki powodują, że przewracanie smażonego naleśnika nie sprawia żadnego kłopotu. W sklepach dostępna jest również patelnia dwustronna, która umożliwia smażenie naleśników z obu stron jednocześnie, co znacznie skraca czas ich przygotowania.
Patelnia do smażenia naleśników może mieć okrągły lub kwadratowy kształt. Kwadratowa patelnia przyda się przy przygotowywaniu naleśników z większą ilością farszu, ponieważ kwadratowego naleśnika w znacznie łatwiej zawinąć w kształt koperty. Duża patelnia przyda się przy przygotowywaniu naleśników faszerowanych i tortów naleśnikowych. Średniej wielkości patelnia będzie w sam raz do smażenia klasycznych naleśników.
Patelnia wok
Wok to patelnia stalowa, ceramiczna lub żeliwna. Posiada specjalnie wyprofilowane dno, które umożliwia przygotowanie zdrowych i aromatycznych dań mięsnych i wegetariańskich. Pozwala na smażenie bez dodatku tłuszczu lub z niewielką jego ilością. Wystarczy nieco rozgrzanego oleju, który rozprowadza się po ściankach naczynia. Składniki do smażenia wkłada się na patelnię, gdy olej zaczyna dymić. Kawałki mięsa i warzyw należy regularnie mieszać i odgarniać je na ścianki patelni.
Mocno rozgrzana patelnia wok umożliwia szybkie przygotowanie potraw. Pokrywka z odpowietrznikiem dodatkowo skróci czas smażenia potraw. Dzięki temu dania zachowają naturalny smak i aromat, będą soczyste i odpowiednio wysmażone.