Duże garnki,  Garnki,  Indukcja,  Oszczędność

Płyta indukcyjna – szybkie i proste gotowanie

Płyty i kuchenki indukcyjne stają się coraz popularniejsze – co roku sklepy chwalą się ich coraz większą sprzedażą. Najczęściej wymagają od nas wymiany wszystkich garnków na nowe – garnki na indukcję muszą posiadać specjalne ferromagnetyczne dni, inaczej nie będziemy w stanie ich gotować. Jakie są największe plusy i minusy indukcji oraz czy warto faktycznie decydować się na taką kuchenkę? Wszelkie wątpliwości rozwieje nasz krótki poradnik.

 

Sposób działania

 

Kuchenka lub płyta indukcyjna jest nowoczesnym rozwiązaniem. Czynnikiem grzewczym jest tutaj pole elektromagnetyczne szybkozmienne. Powoduje one powstawanie ruchów wirowych, które oddziałują na powierzchnię garnków, a przez to rozgrzewają je. Z tego powodu indukcja wymaga specyficznych naczyń. Jak wcześniej wspomniano, garnki na indukcję charakteryzują się ferromagnetycznym spodem – oznacza to nic innego jak to, że przyciągają magnes. Rozwiązanie jest bardzo energooszczędne, a także skraca czas gotowania – nawet o trzydzieści procent.

 

Istotne zalety indukcji

 

Poza znacznie szybszym przygotowaniem potraw, płyty i kuchenki indukcyjne są wyjątkowo łatwe do wyczyszczenia. Nie musimy się także martwić o oparzenia – płyta nagrzewa się wyłącznie od dna garnka, jednak jego przestawienie po zakończeniu gotowania gwarantuje, że płyta szybko wystygnie – to najbezpieczniejsza kuchenka dla osób z dziećmi lub zwierzętami domowymi lubiącymi wskakiwać na meble.

Nie do przecenienia jest szybkość działania indukcji – garnki nagrzewają się bardzo szybko, dzięki czemu nie stracimy dużo czasu czekając na zagotowanie się potraw. Gotowanie na indukcji jest wyjątkowo efektywne i przyjemne.

 

Kwestia ceny

 

Ze względu na specyficzną technologię, kuchnia indukcyjna jest nadal drogim rozwiązaniem. Najtańsze płyty możemy znaleźć za 600-800 złotych, jednak zaawansowane modele, wyposażone w zabezpieczenia przed dziećmi czy minutniki, będą znacznie droższe, a ich cena może sięgnąć nawet kilku tysięcy złotych. Utrzymanie ich jest za to dużo tańsze, niż w przypadku płyt ceramicznych, są także bardziej wytrzymałe. Dobrze jest rozejrzeć się po sklepach w poszukiwaniu odpowiedniego modelu i przemyśleć, czy faktycznie potrzebne są nam dodatkowe opcje – w innym wypadku nie powinniśmy dopłacać do droższych modeli tylko wybrać tańszą, podstawową płytę.

 

Przed zakupem należy także dokładnie przyjrzeć się posiadanym przez nas garnkom. Jeżeli nie posiadają stosownego dna o średnicy pasującej do płyty indukcyjnej, będziemy zmuszeni do kupienia nowych naczyń, co także będzie znacznym kosztem. W sytuacji, gdy najczęściej odżywiamy się poza domem, a w kuchni spędzamy czas tylko okazjonalnie, zakup kuchenki indukcyjnej wraz z całym zapleczem garnków może nam się nie zwrócić. Zdecydujmy się wtedy na inne rozwiązanie, na przykład na płytę ceramiczną lub kuchenkę gazową, która jest bardzo tania.

 

Pamiętajmy, że do działania, kuchenka indukcyjna wymaga trójfazowej instalacji elektrycznej. W przypadku, gdy nie mamy odpowiednio rozbudowanej sieci energetycznej, przydział mocy będzie zbyt mały do pracy płyty czy kuchni.