Garnki,  Gotowanie,  Oszczędność,  Zdrowie

Przezroczyste i nietrwałe – jakie są szklane garnki?

Reklamowane wszędzie jako niezwykle zdrowe i bezpieczne – szklane garnki zewsząd zbierają pozytywne recenzje. Chwalone są za swoje właściwości i piękną estetykę, kuszą swoją niezbyt wygórowaną ceną. Czy faktycznie ten rodzaj garnków jest wyjątkowy i powinniśmy natychmiast zamienić wszystkie swoje naczynia w kuchni na szkło? Warto najpierw dowiedzieć się o wszystkich zaletach i wadach tego typu garnków, zanim zdecydujemy się na ich zakup.

 

Wytrzymałe szkło?

 

Jak sama nazwa wskazuje, ten rodzaj garnków wykonywany jest ze szkła – produkuje się je z materiału podobnego do tego wykorzystywanego do wytwarzania naczyń laboratoryjnych. Dzięki temu garnki są wytrzymałe i odporne na działanie wysokich temperatur. Ze względu na materiał, nie są to lekkie naczynia. Duży garnek wykonany ze szkła będzie nieporęczny i ciężki do mycia, dlatego lepiej decydować się na mniejsze modele.

 

Zdrowe gotowanie

 

Nie da się ukryć, że garnki szklane faktycznie są zdrowe – na pewno nie będą barwić się od jedzenia ani zapach nie wniknie w naczynia. Co istotne dla wszystkich alergików, szkło nie zawiera chromu, niklu ani innych uczulających pierwiastków.

Szkło jest nie tylko zdrowe, ale też bardzo funkcjonalne. Garnków tego typu możemy używać z powodzeniem w piekarniku, wstawiać je do kuchenki mikrofalowej, gotować w nich na gazie, a także płycie elektrycznej. Niestety garnki szklane nie nadają się do używania na kuchence indukcyjnej.

 

Długi zestaw zalet

 

Garnki szklane są odporne na gwałtowne zmiany temperatur – bez problemu możemy gotować w zimnym naczyniu wyciągniętym z lodówki, bez obaw o jego uszkodzenie. Szkło jest także bardzo łatwe do umycia – nie musimy długo szorować garnka, wystarczy na chwilę zalać go wodą, a wszystkie resztki jedzenia same odejdą od dna i ścianek naczynia. Należy jednak zachować nieco więcej ostrożności przy ich myciu – duży garnek szklany, ze względu na mniejszą poręczność, może wyślizgnąć nam się z ręki i zbić. Jeżeli więc nie mamy możliwości mycia naczyń szklanych w zmywarce, warto podłożyć sobie ręcznik dla zabezpieczenia garnka.

 

Porady dotyczące użytkowania

 

Ze względu na wagę garnków i możliwość ich zbicia, lepiej trzymać je z daleka od dzieci. Dobrze jest także przechowywać je osobno – wstawianie jedno garnka w drugi może spowodować ich poobijanie się. Jeżeli chcemy mieć całkowitą pewność, że nic im się nie stanie, połóżmy ręcznik na dnie szafki której będziemy używali do przechowywania szklanych garnków.

 

Rączki garnków także wykonane są ze szkła, dlatego uważajmy szczególnie przy gotowaniu – bezwzględnie należy używać rękawic do przenoszenia garnka, ze względu na ryzyko groźnych oparzeń. Garnek nagrzewa się w całości, pamiętajmy o tym.

 

Naczynia szklane nie nadają się do gotowania i smażenia bez użycia tłuszczu – potrawy będą przywierać do dna i przypalać się. Jeżeli zależy nam na garnkach, które nie potrzebują oleju do przygotowywania jedzenia, lepiej będzie wybrać inny model, na przykład ceramiczne lub teflonowe.