W każdej kuchni musi znajdować się na wyposażeniu patelnia, ponieważ z jej pomocą jesteśmy w stanie przygotować wiele pysznych potraw… Jednak patelnia niejedno ma imię. W sprzedaży dostępne są bowiem różne rodzaje patelni, które różnią się między sobą materiałem, z którego zostały wyprodukowane, powłoką, jaka je pokrywa oraz wielkością. Nie wspominając już o designie i różnych kolorach, które możemy dopasować chociażby do wystroju kuchni. Zatem jaką patelnie wybrać spośród całej masy tego, co oferują nam producenci? Tak naprawdę dużo zależy od naszych potrzeb i tego, jakie dania przygotowujemy na patelni. Jednak jest kilka uniwersalnych informacji, które warto wziąć pod uwagę niezależnie od tego czy jesteśmy miłośnikami smażenia na patelni czy też używamy jej wyłącznie okazjonalnie…
Patelnia i jej materiał
Jedną z najpopularniejszych patelni w ostatnim czasie są te wykonane z aluminium. Ich zaletą jest to, że szybko i równomiernie się nagrzewają oraz są odporne na uszkodzenia i zarysowania. Ambition patelnie posiadają trójwarstwową, a nawet czterowarstwową powłokę nieprzywierającą. Dzięki temu zyskujemy komfort smażenia bez obawy o to, że coś ulegnie przypaleniu. Ambition patelnie aluminiowe dostępne są w różnej wielkości i w różnych wersjach, co sprawia, że na pewno każdy znajdzie taką, która spełni jego wszystkie oczekiwania… Kolejną patelnią, jaką możemy nabyć jest ta wykonana ze stali nierdzewnej. Jest ona bardzo odporna na ścieranie i niestraszne jej nawet akcesoria metalowe. Do minusów możemy zaliczyć to, że wolniej się nagrzewa niż patelnia aluminiowa. Patelnie żeliwne z kolei nagrzewają się dość szybko i przy tym również są bardzo wytrzymałe. Tyle, że za patelnie żeliwną – ciężką i masywną – będziemy musieli zapłacić nieco więcej… Nieśmiało wdzierają się do naszych kuchni patelnie tytanowe. Długo utrzymują ciepło, nie trzeba wymagają używania tłuszczu oraz są wytrzymałe. Ostatnim rodzajem patelni są patelnie miedziane. Próżno szukać ich w większości domów, ponieważ najczęściej korzystają z nich prawdziwi profesjonaliści i kulinarni mistrzowie. Niemniej warto wiedzieć, że również taki rodzaj patelni ma rację bytu.
Rodzaje patelni
W tym miejscu należy postawić sobie pytanie do czego najczęściej używamy patelni? Jeżeli wykorzystujemy ją sporadycznie do usmażenia mięsa czy podsmażenia warzyw, to śmiało możemy wybrać patelnię klasyczną, która jest najczęstszym zakupem. Natomiast jeśli jesteśmy miłośnikami naleśników, które kilka razy w miesiącu goszczą w naszym menu wtedy warto zaopatrzyć się w patelnię naleśnikową. Charakteryzuje ją to, że ma niskie brzegi i jest lekka, co umożliwia podrzucanie naleśników. Dość popularna jest również patelnia wok, czyli taka o półokrągłym dnie. Świetnie sprawdza się w przypadku przygotowywania potrawy wieloskładnikowej, jak również w sytuacjach gdy chcemy coś podsmażyć czy ugotować na parze. Z kolei miłośnikom ryb dedykowana jest patelnia eliptyczna, która równomiernie rozprowadza ciepło i umożliwia smażenie ryb w całości. Nie można zapomnieć również o patelni grillowej, która pozwala na przygotowanie pysznych, aromatycznych potraw, które smakują jakby były prosto z tradycyjnego grilla, a są przy tym zdrowe i niskokaloryczne.