Powszechne, niezależnie od szerokości geograficznej są cukierniczki z białym cukrem, do słodzenia kawy czy herbaty. Często pojawiają się one na stołach i nikogo ich widok nie dziwi. Raczej również każdy będzie doskonale wiedział jak z nimi postąpić, a właściwie jak z nich skorzystać. Jednak tworzone z cukru wspaniałe desery mają swoje rodowody w różnych miejscach na naszym globie.
Crème brûlée, czyli wyjątkowy deser z Francji
To rodzaj zimnego i niezwykle kremowego budyniu, którego wspaniałym zwieńczeniem jest słodka skorupka przygotowana z podpalanego cukru. Nazwa tego deseru jest znana na całym świecie i z pewnością warto go skosztować w czasie wizyty nad Sekwaną.
Baklawa pochodząca z Turcji
Tego deseru nawet największy koneser słodkości zje jedynie malutki kawałeczek. Dlaczego? Ponieważ jest on wybitnie słodki, mimo to zostaje najpopularniejszym słodkim daniem pochodzącym z Turcji. Składa się z ciasta filo oraz kilku warstw orzechów i miodu, jest również skropiony cytryną.
Hiszpańska Tarta de Santiago
Historia tego deseru jest związana z czasami średniowiecza, jednak nadal jest to jeden z ulubionych hiszpańskich deserów. Jest to przepyszna migdałowa tarta.
Mochi, czyli japoński łakoć
Wykonany się z mąki i kleistego ryżu. Podaje się go najczęściej w formie niewielkiej kulki. Jest to deser, który powstaje w trakcie specjalnej ceremonii, a jego spróbowanie najczęściej możliwe jest w japoński Nowy Rok.
Pastelitos z Argentyny
Jest to rodzaj ciastka, które jest wypiekane w głębokim tłuszczu. W jego wnętrzu znajduje się nadzienie – czekoladowe lub dulche de leche.
Brazylijskie Brigadeiros
Można porównać ten łakoć do popularnej w Europie trufli. Wykonanie opiera się na mleku skondensowanym, kakao oraz maśle, a na wierzchu umieszcza się kolorowe posypki.
Sernik z Nowego Yorku – USA
Zwykle podawany jest na kruchym spodzie, to sernik, który cieszy się największą popularnością na całym świecie. Podaje się go zwykle polanego różnymi sosami, może być owocowy lub karmelowy czy czekoladowy.
Gofry z Belgii
Stanowią najpopularniejsze słodkie danie w Belgii. Wyróżnia się ono bardzo starannym przygotowaniem i licznymi słodkimi dodatkami.
Batoniki Nanaimo z Kanady
Składa się z pokruszonych herbatników i wiórków kokosowych, na czekoladowej warstwie, następnie warstwy waniliowej i wykończenia z rozkruszonej czekolady.
Polski makowiec
Pyszny makowiec pojawia się na Polskich stołach od wielu pokoleń i jego popularność nie słabnie. Z pewnością jest to jeden z najpopularniejszych naszych narodowych deserów.
Desery dookoła świata
Wiele z nich powstaje na bazie podstawowego składnika, jakim jest pochodzący z cukierniczki cukier, jednak nie sposób oprzeć się tu powiedzeniu, że co kraj to obyczaj. Również desery i słodkości różnią nas w różnych zakątkach świata, jednak kulinarna podróż naszego podniebienia, przez te wszystkie niesamowite smaki, które pozostają słodkie w swojej naturze, byłaby z pewnością fascynująca i polecamy jej spróbować. Przed podniebienie możemy jeszcze lepiej poznać inne kultury i lepiej je zrozumieć.