Kuchnia,  Patelnia

Solidna patelnia do Twojej kuchni

Patelnie stalowe są dowodem na to, że klasyczne produkty są ponadczasowe i cieszą się olbrzymią popularnością mimo zmieniającej się mody. Są to stabilne, łatwe do utrzymania w czystości naczynia. Nierzadko patelnia nierdzewna ma kilkuwarstwowe dno, które doskonale przewodzi ciepło. Ma również nieprzywierającą powłokę, która zabezpiecza smażone potrawy przed przypaleniem. Patelnie ze stali nierdzewnej są powszechnie używane w gastronomii ze względu na ich wysoką jakość.

Zasady użytkowania

Patelnie ze stali wymagają odpowiedniej konserwacji. Podstawową kwestią, o której trzeba pamiętać – zwłaszcza przed pierwszym użyciem – jest ich odpowiednie zahartowanie. Pozwoli ono na przygotowanie patelni do użytkowania, aby podczas smażenia składniki nie przywierały do dna naczynia.

Dobra wiadomość jest taka, że z każdym kolejnym użytkowaniem patelnia zyskuje lepsze właściwości nieprzywierające typu non-stick i stopniowo oddaje zgromadzone ciepło. Proces dostosowywania się stali do smażenia może trwać długo, jednak jest kluczowy i skutkuje lepszym rozprowadzaniem ciepła na patelni.

Patelnię stalową można myć ręcznie lub w zmywarce. Należy unikać trących środków do czyszczenia i szorstkich czyścików, które mogą spowodować zarysowania patelni i uszkodzić odporność antykorozyjną stalowej powierzchni.

Smażenie na patelni stalowej

Dzięki swojej konstrukcji patelnia stalowa nie wymaga aż tak wysokiej temperatury do rozgrzania, jak inne patelnie. Oznacza to jednak, że musimy uważać, by nie doprowadzić do jej przegrzania. Jeśli ją przegrzejemy, to smażone składniki mogą się zacząć przypalać i potrzebna będzie dodatkowa ilość tłuszczu, aby zapobiec kolejnemu przywieraniu. Na dnie lub ściankach patelni może też powstać osad o zabarwieniu kolorów tęczy. Zazwyczaj są to jednak nieszkodliwe zabarwienia, które można usunąć tradycyjnymi środkami do zmywania naczyń.

Patelnia stalowa nadaje się do użytku na różnych rodzajach kuchenek. Wymaga nieco większej ilość tłuszczu niż inne typy patelni, zwłaszcza na początku użytkowania. Sprawdzonym rozwiązaniem przy smażeniu w wysokich temperaturach jest stosowanie oleju, np. palmowego, arachidowego lub gorczycowego.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie patelni ze stali nierdzewnej?

Przy zakupie patelni ze stali powinieneś sprawdzić jej wagę. Im cięższa patelnia, tym solidniejsza, ale i trudniejsza przy przenoszeniu. Obejrzyj też grubość ścianek i dna, które powinno mieć minimum 3 mm grubości. Pamiętaj, że zbyt cienka stal szybciej ulegnie deformacji.

Patelnia nierdzewna, którą kupisz powinna mieć pokrywkę z odpowietrzaczem i wygodny uchwyt, który będzie odporny na wysoką temperaturę. Sprawdź też jakość stali, z jakiej jest wykonana patelnia. Najwyższej jakości patelnie stalowe są wykonane ze stali nierdzewnej o parametrze 18/10, co oznacza zawartość 18% chromu i 10% niklu. Taki stop jest niezwykle twardy i posiada zwiększoną odporność na pojawienie się korozji.