Duże garnki,  Garnki,  Gotowanie

Szukamy garnków do kuchni – przegląd popularnych modeli

Kogo z nas czasem nie kusi, by wymienić całe swoje zaplecze kuchenne na całkowicie nowe. Powiedzmy sobie wprost, wszyscy lubimy posiadać ładne i nowe naczynia, które wyglądają estetycznie – posiłek od razu wygląda dużo ładniej, a my mamy więcej chęci do gotowania. Dla wszystkich poszukiwaczy praktyczności, ale też piękna wśród garnków, powstał ten poradnik. Analizujemy w nim najpopularniejsze typy, wraz z najważniejszymi plusami i minusami, ale też bierzemy pod uwagę czynnik wizualnej atrakcyjności naczyń.

 

Ponadczasowe żeliwo

 

Najbardziej wytrzymałe w całym zestawieniu, garnki żeliwne ze względu na swoją trwałość cieszą się dużą popularnością. Do ich zakupu może zniechęcać wysoka cena, a także duży ciężar naczyń – nie są to najbardziej poręczne garnki. Służą jednak latami, są odporne na zarysowania i upadki (prędzej ucierpią nasze kafelki na podłodze, niż coś stanie się żeliwnemu garnkowi), dlatego nadal pozostają w modzie.

 

Garnki żeliwne pasują do kuchni rustykalnej, swojskiej, nieco sielskiej. Nawet najbardziej nowoczesne modele nadal kojarzą się z kuchnią wiejską, co nie każdemu może się podobać. Występują w wielu kolorach, najczęściej jednak spotyka się naczynia z czarnego żeliwa.

Popularne garnki nierdzewne

 

Najczęściej wykorzystywane garnki, w stosunkowo przystępnej cenie. Garnki nierdzewne są nieco mniej wytrzymałe na uszkodzenia i zarysowania niż żeliwne modele, za to charakteryzują się dużo mniejszą wagą i poręcznością. Najlepsze jakościowo garnki produkuje się ze stali 18/10 – oznacza to, że stop ma osiemnaście procent chromu i dziesięć niklu. Ze względu na ten ostatni pierwiastek, nie są to naczynia bezpieczne dla alergików.

 

Garnki nierdzewne mają bardzo nowoczesny, nieco industrialny wygląd, co nie każdemu może odpowiadać. Raczej nie nadają się do podawania potraw – nie będą wyglądać estetycznie, aczkolwiek długo utrzymują ciepło. Dodatkowo mogą uleć zarysowaniu, jeżeli będziemy nakładać z nich potrawy przy pomocy metalowych narzędzi.

 

Nowoczesne garnki szklane

 

Dopiero niedawno pojawiły się w sklepach, nie zdążyły więc zdobyć szerokiej popularności, jednak osoby, które zdążyły je zakupić najczęściej chwalą sobie ich właściwości. Garnki szklane nie wchodzą w interakcję z jedzeniem – przez to są najzdrowszymi naczyniami do gotowania. Dodatkowo nie zmieniają koloru po czasie, są w pełni antyalergiczne i antybakteryjnie. Okupują to jednak dużą podatnością na uszkodzenia (w końcu to szkło). Są to świetne garnki do pokazania dzieciom jak wygląda sztuka gotowania – na pewno będą zafascynowane tym, że przez ścianki naczynia widać cały proces.

 

Ze względu na swoją pełną przezroczystość, garnki szklane świetnie nadają się do postawienia ich na stole zaraz po przygotowaniu potrawy – goście będą zachwyceni widokiem posiłku w tak estetycznym naczyniu. Dodatkowo nie musimy się martwić, że ktoś niechcący zrzuci je ze stołu – są ciężkie, nie będą się więc przesuwać. Gdyby jednak do tego doszło, niestety, garnek na pewno się rozbije i będziemy zmuszeni do zakupu nowego.