Pozornie przeznaczona tylko dla profesjonalnej gastronomii, kuchnia stalowa kusi coraz więcej osób swoją praktycznością i surowym wdziękiem. Jest łatwa w umyciu, odporna na wysokie temperatury, zawsze wygląda czysto, elegancko i poważnie. Ten rodzaj pomieszczenia na pewno zrobi wrażenie na odwiedzających nas osobach. Jak dobrać elementy wyposażenia takiego wnętrza, by nie przesadzić? Temu poświęcimy dzisiejszy poradnik.
Meble ze stali nierdzewnej
Warto wyjaśnić sobie dlaczego są tak chętnie używane w profesjonalnych kuchniach. Przede wszystkim są bardzo odporne na działanie wszelkich czynników atmosferycznych – nie straszne im są wysokie temperatury, ciągłe zalewanie. Blat ze stali nierdzewnej jest bardzo higieniczny, nie tworzy się na nim warstwa bakterii. Meble tego typu są także ekologiczne – bez problemu nadają się do recyklingu.
Decydując się na nowoczesną kuchnię z meblami stalowymi pamiętajmy, że nawet one posiadają swoje wady. Po umyciu należy je dokładnie wytrzeć, aby nie pozostały na nich żadne zacieki. Nie są to też odpowiednie meble dla osób z małymi dziećmi – maluchy lubią wszystkiego dotykać, a ich rączki nie zawsze są sterylnie czyste, toteż będą one zostawiać mało estetyczne ślady, wymagające od nas ciągłego biegania ze ścierką.
Do gotowania – garnki nierdzewne
Skoro cała nasza kuchnia jest ze stali, to powinny się w niej znaleźć także garnki nierdzewne. Naczynia te prezentują się bardzo estetycznie, szczególnie kiedy są wypolerowane na wysoki połysk. Garnki nierdzewne są stosunkowo lekkie, a przez to poręczne – łatwo się w nich gotuje.
Stal nierdzewna nie wchodzi w kontakt z jedzeniem, toteż nie musimy się obawiać o to, że cokolwiek przejdzie do potraw. To bardzo zdrowy materiał. Garnki nierdzewne z uchwytami ze stali możemy nawet stosować z powodzeniem w piekarniku.
Praktyczny zlewozmywak
Nieodzowny element każdej kuchni, zlew zawsze powinien być wykonany ze stali nierdzewnej. Tylko taki będzie na pewno odporny na korozję. Jego główną zaletą jest cena – zlewozmywaki stalowe są bardzo tanie, a przy tym również niewielkiej wagi. Łatwo utrzymać je w czystości, bez obaw można do nich wstawiać jeszcze gorące naczynia – są bardzo odporne na wysoką temperaturę. Szukając najlepszego modelu, decydujmy się na zlewy o gładkim dnie – chropowate co prawda wygląda na dużo ładniejsze, jednak jest dużo trudniejsze do utrzymania w czystości i może z czasem wymagać od nas szorowania z pomocą specjalnych detergentów.
Małe przybory kuchenne
Akcesoria ze stali nierdzewnej są trwałe i bardziej wytrzymałe od swoich odpowiedników w drewnie czy silikonie. Nie brudzą się, można je myć w zmywarce, nie ulegają odkształceniom, a przy gotowaniu nie wchłaniają zapachów jedzenia. Przybory metalowe mają swoich zwolenników i przeciwników – z jednej strony są dużo zdrowsze w użytku niż akcesoria z innych materiałów, jednak wiele osób skarży się, że trzeba zachować ostrożność przy ich użytkowaniu, inaczej można łatwo uszkodzić garnki lub patelnie.