Garnki,  Gotowanie,  Przepis,  Zdrowie

Wykwintna kolacja z garnka na parze – jak to zrobić?

Garnek na parze to nie tylko warzywa i delikatne mięsa, które kojarzą się przede wszystkim z dietetycznymi obiadami. Z jego pomocą możemy przygotować też wykwintne owoce morza na uroczystą kolację. W końcu nie od dzisiaj wiadomo, że krewetki czy homary to słynne afrodyzjaki. Dobrze jest więc wiedzieć jak odpowiednio je przygotować, a do tego nic nie stracić z ich delikatnego smaku oraz właściwości zdrowotnych.

 

Przepyszny homar z pary

 

Jego delikatne mięso jest idealne, gdy przygotujemy je z pomocą garnka do gotowania na parze. W tym celu do naczynia nalewamy wody, solimy ją i doprowadzamy do wrzenia. Następnie na perforowanym dnie układamy naszego homara i parujemy przez półtorej do dwóch minut. Następnie należy go obrócić i dalej parować przez taki sam czas. W ten sposób mięso równomiernie się ugotuje.

Homar jest odpowiednio ugotowany, jeżeli jego odnóża dają się łatwo oddzielić od pancerza. Mięso powinno być białe i mocne. Po uparowaniu, homara należy wrzucić do miski z zimną, osoloną wodą i kostkami lodu. Powinien w niej zostać tyle samo czasu, ile był parowany. Wodę po parowaniu homara oraz jego pancerz możemy z powodzeniem wykorzystać do przygotowania przepysznej zupy rybnej, szkoda więc ją wylewać.

 

Najczęściej homar podawany jest z przekrojoną na pół cytryną, którą należy skropić mięso, podobnie jak przy rybach. Warto jednak zadbać także o stronę wizualną – w końcu jemy także oczami, a ładnie podane potrawy zawsze wydają się smaczniejsze. Talerz przystrójmy kolorową sałatą o postrzępionych brzegach, skroimy w ćwiartki pomidora albo uparujmy delikatne, białe szparagi jako dodatek do dania głównego.

 

Pamiętajmy, że do wody, w której będziemy parować homara, można dodać trochę białego, wytrawnego wina. Nada ono aromatu mięsu i podkreśli jego wyjątkowy smak.

 

Proste krewetki na parze

 

Krewetki nie muszą już nam się kojarzyć ze smażonymi na patelni owocami morza, z dodatkiem czosnku. Wykorzystajmy garnek na parze do ich przygotowania, a na pewno się nie rozczarujemy. Na dno naszego gara wlejmy wytrawne, białe wino wymieszane z wodą, w proporcji jeden do jednego, a do mikstury dodajmy trochę sproszkowanego czosnku i pieprzu. W pełni rozmrożone krewetki parujemy przez pięć minut, warto jednak sprawdzić czy są gotowe już po czterech. Uważajmy – będą bardzo gorące!

 

Gotowe owoce morza podajmy na mieszance rukoli z roszponką, z kilkoma przekrojonymi pomidorkami koktajlowymi (jeżeli użyjemy czerwonych i żółtych, danie zyska wizualnie). Do tego wystarczy prosty dressing vinegrete – z octu, miodu i oliwy, zmiksowanej wraz z solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotowe – przepyszne krewetki podane w taki sposób na pewno zachwycą każdego!

 

Jeżeli chcemy podać je w bardziej nietypowy sposób, to razem z krewetkami uparujmy jedną paprykę, pół bakłażana i tyle samo cukinii, wszystko skrojone w równą kostkę. Następnie ciepłe warzywa wymieszajmy z oliwą i suszonymi pomidorami. Krewetki nadziejmy na szpadki do szaszłyków i podajmy wraz z sałatką z uparowanych warzyw – będzie to nowatorskie podejście do najpopularniejszych owoców morza.