Garnki,  Gotowanie,  Zdrowie,  Życie

Zdrowe gotowanie – jak to osiągnąć szybko i wygodnie?

Każda idealna pani. czy pan domu, chce by jego rodzina nie tylko była dobrze nakarmiona, ale także odpowiednio się odżywiała. Kto jednak ma czas na długie gotowanie, kiedy za oknem piękne słońce, ale do tego goni nas robota? Na szczęście jest idealne rozwiązanie, szybkie i wygodne, które niemalże samo zrobi za nas obiad. Wszystko czego potrzebujemy to garnek do gotowania na parze.

 

Oszczędność czasu, to jego specjalność

 

Garnek na parze zdecydowanie pomoże nam w codziennej organizacji czasu i szybszym przygotowywaniu posiłków. Do tego jeszcze nie będziemy musieli zmywać wielu naczyń, bo wszystko przygotujemy w zaledwie jednym. Wiele celebrytek przechwala się, że mają więcej czasu na swoje hobby dzięki gotowaniu w garnku na parze. Wystarczy odpowiednio przyprawić warzywa i mięso, ułożyć je razem w naczyniu i ustawić sobie przypomnienie w telefonie, że za dziesięć czy trzydzieści minut, zależnie od dania, będzie gotowy nasz zdrowy obiad. W tym czasie można poczytać, odpocząć czy pomóc dzieciom w odrobieniu lekcji.

 

Magia łatwego gotowania na parze

 

Nie dajmy się nabrać, że obiad ugotowany na parze jest zdrowy, ale niesmaczny. Wystarczy zaledwie kilka trików, by nasza rodzina chodziła najedzona i zadowolona. Przede wszystkim – pamiętajmy, że bez przypraw żadne danie nie będzie smaczne. Nie bójmy się używać soli, pieprzu, ziół prowansalskich, pokochajmy suszoną paprykę i proszek curry. Naszym przyjacielem powinny stać się także świeże zioła – kilka gałązek rozmarynu czy dodatek oregano odmieni danie w ułamku chwili. Wszystko to sprawi, że nasze danie nie tylko nie straci witamin i składników odżywczych, ale też będzie cieszyć podniebienia.

Jak jeszcze ulepszyć dania z garnka na parze?

 

Koniecznie używając marynat do mięs – czasami nawet kilka minut moczenia kurczaka czy wieprzowiny w aromatycznej oliwie z dodatkiem czosnku czy musztardy wystarczy, by zamienić mięso w kulinarne arcydzieło.

 

Zwróćmy także uwagę na wodę, która będzie parować i gotować nasze danie. Nikt nie powiedział, że musi być bez dodatków – korzystajmy z bulionów, dodatku imbiru czy sosu sojowego dla wzbogacenia smaku. Gotując ryby zastosujmy białe wino zamiast wody, nada im wyjątkowego aromatu.

 

Czy wszystko można ugotować na parze?

 

Niemalże wszystko – do gotowania na parze możemy wybierać wszelkie ryby i prawie wszystkie warzywa (tylko sałata i pomidory wyjdą wodnite i niesmaczne, lepiej podać je na surowo). Bardzo smaczny wyjdzie nam drób – pierś kurczaka czy indyka jest poza tym zdrowsza od czerwonego mięsa. Śmiało parujmy ryż i kasze, przygotowujmy desery z twardych owoców (jak jabłka czy gruszki). Możliwości są nieskończone.

 

Na co należy uważać?

 

Szczególnie uważajmy przy gotowaniu mrożonych warzyw i mięs. Nie przesadzajmy także z soleniem wody – lepiej użyć jej po ugotowaniu dania. Używajmy cytryn i limonek do skropienia parowanych ryb by pogłębić ich smak, jednak nie przesadzajmy – wystarczy tylko odrobina soku, nadmiar może je zepsuć. Możemy także przyspieszyć czas gotowania naszego dania parując warzywa i mięso w mniejszych kawałkach.