Dla wielu osób zdrowe gotowanie oznacza tylko pożywienie przygotowywane bez użycia tłuszczu, najlepiej na parze, koniecznie bez soli. Prawda jednak jest taka, że często zapominamy o tym w czym gotujemy. Ciężko mówić o zdrowej kuchni, jeżeli nadal korzystamy z porysowanych, teflonowych patelni pełnych rakotwórczych substancji, a do mieszania w garnku stosujemy drewnianą łyżkę, tę samą od dziesięciu lat, w której wnętrzu mnożą się bakterie. Zmieńmy nasze przyzwyczajenia i wprowadźmy naprawdę zdrowe gotowanie do swojego życia.
Wyrzucamy teflonowe garnki
Kiedy już pozbędziemy się tych szkodliwych naczyń, rozejrzyjmy się po sklepach w poszukiwaniu lepszej alternatywy. Możemy się zdecydować chociażby na ceramikę. Garnek ceramiczny nie zawiera żadnych szkodliwych substancji, jest odporny na rdzę i zarysowania. To doskonały wybór, do naszej lepszej kuchni. Ponadto garnek ceramiczny może być stosowany także w piekarniku, wystarczy znaleźć model bez plastikowych uchwytów lub z odpinanymi uszkami.
Plastik nie jest fantastic
Skoro wprowadzamy lepszą jakość do naszej kuchni, warto też wziąć na tapetę cały plastik, jaki się w niej znajduje. Z jednej strony pojemniki na żywność wykonane z tego materiału są bardzo lekkie, z drugiej chłoną zapachy i odbarwiają się. Wiele z nich, o czym producenci niechętnie wspominają, nie nadaje się do mycia w zmywarkach. Są też zabójcze dla naszego środowiska.
Dużo lepiej zdecydować się na pojemniki wykonane ze szkła lub stali nierdzewnej. Te pierwsze co prawda są dużo mniej wytrzymałe, jednak są w pełni ekologiczne i nadają się do recyklingu. Szkło nie powoduje uczuleń, a żywność przechowywana w nim nie traci swoich walorów smakowych i zapachowych. Jest odporne na działanie wysokich temperatur, nadaje się do mycia w zmywarce, a nawet można je wstawiać do kuchenki mikrofalowej. Pojemniki stalowe polecane są do przechowywania wszelkiej żywności sypkiej – kawy, herbaty, mąki i tym podobnych. Sprawdzają się także jako opakowania do słodkości – ciastka, pierniki i kruche wypieki zachowają w nich świeżość nawet przez kilka miesięcy. Dodatkowo pojemniki stalowe są nieco lżejsze od szklanych, toteż z powodzeniem nadadzą się jako śniadaniówki na kanapki dla dzieci.
Dobrej jakości blender
Prawie na pewno, skoro jesteśmy fanami zdrowej kuchni, posiadamy takie narzędzie w swoim domu. Przyjrzyjmy się mu jednak dokładnie – jeżeli jest wykonany z plastiku, to prawie na pewno zdążył już odbarwić się w wielu miejscach, za to jego kielich, w którym miksujemy jedzenie, także nie wygląda zachęcająco ze względu na zmianę koloru. To najlepiej świadczy o tym, że nie powinniśmy dłużej go używać. Kupując blender powinniśmy stawiać na ten wykonany ze stali, z metalowymi ostrzami, za to dołączony do niego kielich powinien koniecznie być wykonany ze szkła. Dobrze też, by posiadał nadrukowaną miarkę na zewnętrznej stronie ścianki – ułatwi nam ona dodanie odpowiedniej ilości składników.