Garnki,  Gotowanie,  Przepis,  Zdrowie

Zdrowe zupy krem z warzyw na parze – kilka pomysłów

W pogoni za zdrowiem, często sami zapędzamy się w kozi róg – serwisy proponują nam coraz wymyślniejsze potrawy z rozmaitymi drogimi “superfood”, które niejednokrotnie wymagają od nas wielogodzinnego stania przy kuchni. Nie tędy droga – zdrowe gotowanie nie musi być męczące i żmudne! Najlepszym przykładem są tutaj zupy kremy, które najłatwiej przygotować z pomocą sezonowych warzyw uparowanych w garnku do gotowania na parze, a następnie zblendować, by uzyskać sycące i pełne zdrowia danie. Sięgnijmy więc po garnek do gotowania na parze i do dzieła!

 

Krem z zielonego groszku

 

Najprostsza zupa, świetna wiosną, gdy zaczyna się sezon na to piękne warzywo. Garnek do gotowania na parze zalewamy delikatnym bulionym warzywnym, zaś na perforowanym dnie układamy dwie szklanki zielonego groszku, pokrojoną w drobną kostkę bulwę ziemniaka, małą pietruszkę, możemy też dorzucić marchewkę z cebulką. Wszystkie warzywa parujemy przez 10 do 15 minut, aż będą miękkie. Zaraz po uparowaniu blendujemy je w kielichu razem z dwoma szklankami wywaru warzywnego, solą i pieprzem. Możemy też podkręcić smak zupy dodając do blendera kilka listków bazylii. Krem najlepiej smakuje z dodatkiem groszku ptysiowego lub czosnkowych grzanek.

Szybka zupa curry

 

Bardzo prosta i sycąca, pełna najlepszych jesiennych warzyw. Do jej przygotowania potrzebujemy obrane, pokrojone w kostkę dwa bataty, tyle samo pokrojonych w talarki marchewek, jedną pietruszkę i jedną małą cebulkę. Wszystko parujemy do miękkości przez dwadzieścia minut, a następnie miksujemy z dodatkiem dużej łyżki żółtej pasty curry (do dostania w każdym sklepie z żywnością azjatycką, a także w dobrze zaopatrzonych supermarketach, za około 8 złotych – słoiczek bez problemu wystarczy nam na kilkanaście zup) i puszki mleczka kokosowego. Podajemy posypaną sezamem lub pestkami słonecznika.

 

Słodki krem dyniowy

 

Idealna, gdy chcemy nakarmić małego niejadka lub mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie chcemy pozwolić sobie na słodycze. Małą lub średnią dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, razem z dwiema marchewkami i jednym dużym ziemniakiem. Całość parujemy 20 do 25 minut. Ze względu na wielkość dyni, najlepiej wybrać większy garnek na parze. Na koniec pozostaje nam zblendować warzywa z dodatkiem puszki mleka kokosowego, garści migdałów (można je wcześniej namoczyć i zmiażdżyć w blenderze, przed dodaniem warzyw) i odrobiną cynamonu. Krem najlepiej zajadać posypany płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.

 

Biały krem z kalafiorów i szparagów

 

Doskonały dla fanów delikatnych zup. Garnek na parze zapełniamy delikatnym bulionem warzywnym, a na dnie układamy małe różyczki kalafiora razem z pęczkiem przełamanych i obranych białych szparagów oraz jednym ziemniakiem, drobno skrojonym. Jarzyny parujemy przez dziesięć do dwunastu minut, do miękkości. Zaraz po ugotowaniu blendujemy je z 500 ml bulionu lub puszką mleka kokosowego, zależnie od preferencji smakowych i dodatkiem soli z pieprzem. Jeżeli lubimy bardziej wyraziste zupy, możemy dodać nieco płatków chilli albo więcej pieprzu.