Kuchnia,  Patelnia

Naczynia i sztućce ceramiczne stworzone dla Ciebie

Ceramika jest popularna ze względu na swoje walory estetyczne i praktyczne. Choć często kojarzy się z eleganckimi, zdobionymi naczyniami, to jest materiałem, który ma o wiele więcej zastosowań. Będziesz zaskoczony niektórymi z nich!

Uniwersalne tworzywo

Choć ceramika jest znana od wielu tysięcy lat, to wciąż znajduje nowe zastosowania. Początkowo była wypalana z gliny, którą formowano ręcznie lub na kole garncarskim i nadawano jej pożądany kształt. Obecnie ceramikę produkuje się również z innych surowców, lecz nadal jest ona poddawana obróbce termicznej w bardzo wysokiej temperaturze.

Naczynia ceramiczne to cała gama produktów o różnym przeznaczeniu. To nie tylko elegancka zastawa, czy sztućce, ale i formy do pieczenia, których można używać na kilku rodzajach kuchenek. Można je też włożyć do lodówki, a nawet zamrażarki. Nie zapominajmy, że to również ozdoby naszych wnętrz, np. doniczki.

Nowoczesne naczynia ceramiczne są wielofunkcyjne i odporne na wysokie temperatury. Mogą być wykonane w całości z ceramiki lub posiadać jedynie ceramiczną powłokę, np. garnki czy patelnie. Ponadczasowy, elegancki wygląd naczyń ceramicznych sprawia, że idealnie nadają się do bezpośredniego serwowania pieczonych potraw na stół. Pod tym względem są znacznie bardziej praktyczne niż niektóre patelnie. Tak więc można powiedzieć, że patelnia aluminiowa czy stalowa mają swoją alternatywę.

Patelnie ceramiczne pokryte są wytrzymałą, gładką powłoką umożliwiającą przygotowywanie potraw bez tłuszczu lub z niewielką jego ilością. Naczynia ceramiczne równomiernie się nagrzewają i stopniowo oddają ciepło. Świetnie się sprawdzą do przygotowania dań jednogarnkowych, zapiekanek, czy do pieczenia domowego chleba.

W sklepach można znaleźć nie tylko naczynia ceramiczne, ale też akcesoria kuchenne takie jak sztućce. Ogromną zaletą noży ceramicznych są ich cienkie i niezwykle twarde ostrza. Często są one znacznie bardziej odporne niż tradycyjne noże. Tworzywo jest gładkie, bez żłobień, dzięki czemu nóż nie pochłania zapachów i smaków. Ponadto noże kuchenne z ceramiki nie rdzewieją, co dodatkowo przedłuża ich trwałość. Są dostępne w sklepach w różnych rozmiarach.

Klasyczna ceramika

Jeżeli szukamy uniwersalnego naczynia, które posłuży nam przez długi czas, to warto postawić na klasyczną ceramikę. Zwłaszcza, że naczynia ceramiczne są przyjazne środowisku, ponieważ nie zawierają substancji niebezpiecznych dla naszego zdrowia.

Garnki z klasycznej ceramiki mogą być używane na kuchence gazowej i elektrycznej, w kuchence mikrofalowej oraz w piekarniku. Dzięki odpornej na zarysowania powierzchni można je myć w zmywarce lub ręcznie. Cechują się dużą odpornością na zmiany temperatury, dlatego z powodzeniem można je przechowywać w lodówce czy zamrażalniku.

Warto podkreślić, że naczynia ceramiczne są często ręcznie zdobione, przez co same w sobie stanowią ozdobę każdej kuchni. Ręcznie malowana ceramika nieustannie znajduje szerokie grono zwolenników na całym świecie.