Garnki,  Indukcja

Najlepsze garnki do gotowania na kuchence indukcyjnej

Coraz więcej osób decyduje się na zakup płyty indukcyjnej. Zamiast tradycyjnej kuchenki wybierają alternatywny sposób podgrzewania potraw, który ma szereg zalet, choć również kilka wad. Płyta indukcyjna swoje działanie opiera na powstawaniu pola elektromagnetycznego. Specjalne cewki generują pole magnetyczne, a naczynia wykonane z odpowiednich metali pozwalają na wytwarzanie ciepła wewnątrz garnka. Takie rozwiązanie sprawia, że czas gotowania znacznie się skraca- nie występują także straty ciepła, które pojawiają się w przypadku gotowania z użyciem tradycyjnej kuchenki gazowej. Ponadto nagrzewa się jedynie garnek, a nie sama płyta, więc wyczyścisz ją bez problemu bez ryzyka oparzenia; nie przypalają się również na niej resztki jedzenia, które wypadną poza garnek. Nowoczesne płyty indukcyjne posiadają szereg dodatkowych opcji, takich jak zabezpieczenia przed dziećmi. Do wad takich rozwiązań należy zaliczyć konieczność stosowania odpowiednio dopasowanych garnków.

Garnki do płyty indukcyjnej powinny charakteryzować się idealnie płaskim dnem.

Jeżeli postanowisz wymienić tradycyjną kuchenkę na płytę indukcyjną, konieczne może być wymienienie wszystkich dotychczas posiadanych garnków. Te odpowiednie do gotowania za pomocą indukcji posiadają zwykle oznaczenie znajdujące się na dnie lub opakowaniu: przedstawia ono zwojnicę, która wyglądem przypomina szlaczek w kształcie pętelek.

Taki znak jest informacją, że garnek posiada dno wykonane z ferromagnetycznego materiału, więc będzie kompatybilny z płytą indukcyjną. Jeśli nie masz pewności, czy garnek lub patelnia są odpowiednie do nowej płyty grzewczej, sprawdź to za pomocą magnesu. Jeżeli dno przyciągnie magnes, z pewnością będzie indukcyjne. Dobre garnki na indukcję posiadają grube dno, ponieważ jest ono odporne na odkształcenia. Ponadto jeżeli Twoja płyta nie posiada funkcji paneli sensorycznych, musisz zwrócić uwagę także na rozmiar garnków. Najlepsze efekty osiągniesz stosując garnki idealnie dopasowane do wielkości palnika lub nieco mniejsze – w ten sposób zyskujesz pewność, że kuchenka na pewno je rozpozna.

 

Nie należy zapominać również o uchwytach; choć sama płyta nie będzie się nagrzewać, to jednak warto postawić na uchwyty, które nie będą nadmiernie przejmowały ciepła i tym sposobem można z nich korzystać podczas codziennego gotowania. Garnki na indukcję powinny mieć również odpowiednio dopasowane pokrywki, dzięki czemu przygotowanie posiłku stanie się jeszcze szybsze. Szczególnie te przezroczyste są uważane za najwygodniejsze. Kuchnia indukcyjna umożliwia także przygotowywanie posiłków na parze, dlatego dobrym pomysłem jest zakup specjalnego sitka, które montujesz na zwykłym garnku; również i tutaj para podgrzewa warzywa. Możesz postawić na całe zestawy lub zdecydować się na pojedyncze garnki; wszystko zależy od tego, czy Twoje dotychczasowe naczynia mogą być użytkowane również na płycie indukcyjnej. Zasada wyboru jest podobna jak w przypadku garnków do tradycyjnej kuchenki gazowej: warto postawić na wysoką jakość i wybrać garnki, które posłużą przez dobrych kilka lat.