Dziś dwie propozycje dla miłośników aromatycznych potraw z patelni. To dwie typowo włoskie potrawy: frittata ze szpinakiem i kaszą jaglaną i farfalle z wołowiną i fasolką w sosie sojowym.
-
Frittata ze szpinakiem i kaszą jaglaną
Do przygotowania dwóch porcji frittaty potrzebujesz:
1/4 szklanki kaszy jaglanej
4 jajka
2 łyżki mleka
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 cebuli
3 kawałki suszonych pomidorów
100 g szpinaku
1 ząbek czosnku
1 łyżkę masła
6 sztuk pomidorków koktajlowych
Jak przyrządzisz frittatę?
Kaszę jaglaną kilkakrotnie przepłucz ciepłą wodą i włóż do garnka. Zalej kaszę połową szklanki wody. Gotuj ją pod przykryciem do momentu kiedy wchłonie całą wodę, którą wlałeś. Zdejmij pokrywę i ostudzić kaszę.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wbij do miski jajka, dodaj mleko, sól, pieprz, kurkumę, pokrojoną cebulę, posiekane suszone pomidory i ugotowaną kaszę jaglaną. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Umyj i odsącz szpinak. Delikatnie podsmaż na maśle starty czosnek i dodaj szpinak. Smaż go przez około 2 minuty ciągle mieszając.
Dodaj przygotowaną w misce masę delikatnie ją mieszając i smaż na małym ogniu przez ok. 2-3 minuty. W międzyczasie dodaj przekrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki i wstaw całość do nagrzanego piekarnika. Piecz frittatę na patelni z odpinaną lub odpowiednio zabezpieczoną rączką. Wystarczy patelnia aluminiowa. Możesz ją też piec w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia. Czas pieczenia to ok. 14 minut – aż do ścięcia masy.
-
Farfalle z wołowiną i fasolką w sosie sojowym
Do przygotowania dwóch porcji potrawy potrzebujesz:
300 g antrykotu wołowego
120 g makaronu farfalle
garść zielonej fasolki szparagowej
1 łyżeczkę zielonego pieprzu
1 cebulę dymkę
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
1/3 szklanki bulionu
przyprawy (sól, pieprz, papryka)
2 łyżki oleju roślinnego
Jak przygotujesz danie?
Przygotuj mięso – usuń ewentualną błonę oraz kości. Pokrój je na plasterki o grubości ok. 3 – 4 mm (najlepiej w poprzek włókien).
Zagotuj osoloną wodę i wrzuć do niej makaron. W drugiej połowie gotowania dodaj fasolkę i gotuj aż makaron i fasolka będą ugotowane al dente. Pokrój fasolkę na małe kawałki, usuwając jej twarde końcówki.
Przygotuj pozostałe składniki. Najlepszy będzie świeżo zmielony pieprz. Cebulę umyj i pokrój na ok. 3 – 4 cm kawałki. Obierz czosnek i pokrój go na plasterki.
Rozgrzej patelnię, najlepiej jeśli będzie to wok. Wlej olej i rozprowadź go na dnie. Włóż przygotowane mięso i na średnim ogniu obsmażaj przez ok. 3 minuty. Następnie wyłóż je na talerz i skrop sosem sojowym.
Na pozostałym tłuszczu delikatnie podsmaż czosnek, następnie dodaj dymkę oraz zielony pieprz i smaż regularnie mieszając przez ok. 3 minuty. Dopraw przyprawami do smaku.
Ponownie włóż wołowinę wraz z sosem sojowym na patelnię i wlej gorący bulion. Gotuj w ten sposób przez minutę, a następnie dodaj ugotowany makaron i fasolkę. Mieszaj cały czas przez ok. 2 minuty. Danie gotowe!