Przepisy

Przepisy na włoskie dania prosto z patelni

Dziś dwie propozycje dla miłośników aromatycznych potraw z patelni. To dwie typowo włoskie potrawy: frittata ze szpinakiem i kaszą jaglaną i farfalle z wołowiną i fasolką w sosie sojowym.

  • Frittata ze szpinakiem i kaszą jaglaną

Do przygotowania dwóch porcji frittaty potrzebujesz:

1/4 szklanki kaszy jaglanej

4 jajka

2 łyżki mleka

1/2 łyżeczki kurkumy

1/4 cebuli

3 kawałki suszonych pomidorów

100 g szpinaku

1 ząbek czosnku

1 łyżkę masła

6 sztuk pomidorków koktajlowych

Jak przyrządzisz frittatę?

Kaszę jaglaną kilkakrotnie przepłucz ciepłą wodą i włóż do garnka. Zalej kaszę połową szklanki wody. Gotuj ją pod przykryciem do momentu kiedy wchłonie całą wodę, którą wlałeś. Zdejmij pokrywę i ostudzić kaszę.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wbij do miski jajka, dodaj mleko, sól, pieprz, kurkumę, pokrojoną cebulę, posiekane suszone pomidory i ugotowaną kaszę jaglaną. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Umyj i odsącz szpinak. Delikatnie podsmaż na maśle starty czosnek i dodaj szpinak. Smaż go przez około 2 minuty ciągle mieszając.

Dodaj przygotowaną w misce masę delikatnie ją mieszając i smaż na małym ogniu przez ok. 2-3 minuty. W międzyczasie dodaj przekrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki i wstaw całość do nagrzanego piekarnika. Piecz frittatę na patelni z odpinaną lub odpowiednio zabezpieczoną rączką. Wystarczy patelnia aluminiowa. Możesz ją też piec w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia. Czas pieczenia to ok. 14 minut – aż do ścięcia masy.

  • Farfalle z wołowiną i fasolką w sosie sojowym

Do przygotowania dwóch porcji potrawy potrzebujesz:

300 g antrykotu wołowego

120 g makaronu farfalle

garść zielonej fasolki szparagowej

1 łyżeczkę zielonego pieprzu

1 cebulę dymkę

2 ząbki czosnku

2 łyżki sosu sojowego

1/3 szklanki bulionu

przyprawy (sól, pieprz, papryka)

2 łyżki oleju roślinnego

 

Jak przygotujesz danie?

Przygotuj mięso – usuń ewentualną błonę oraz kości. Pokrój je na plasterki o grubości ok. 3 – 4 mm (najlepiej w poprzek włókien).

Zagotuj osoloną wodę i wrzuć do niej makaron. W drugiej połowie gotowania dodaj fasolkę i gotuj aż makaron i fasolka będą ugotowane al dente. Pokrój fasolkę na małe kawałki, usuwając jej twarde końcówki.

Przygotuj pozostałe składniki. Najlepszy będzie świeżo zmielony pieprz. Cebulę umyj i pokrój na ok. 3 – 4 cm kawałki. Obierz czosnek i pokrój go na plasterki.

Rozgrzej patelnię, najlepiej jeśli będzie to wok. Wlej olej i rozprowadź go na dnie. Włóż przygotowane mięso i na średnim ogniu obsmażaj przez ok. 3 minuty. Następnie wyłóż je na talerz i skrop sosem sojowym.

Na pozostałym tłuszczu delikatnie podsmaż czosnek, następnie dodaj dymkę oraz zielony pieprz i smaż regularnie mieszając przez ok. 3 minuty. Dopraw przyprawami do smaku.

Ponownie włóż wołowinę wraz z sosem sojowym na patelnię i wlej gorący bulion. Gotuj w ten sposób przez minutę, a następnie dodaj ugotowany makaron i fasolkę. Mieszaj cały czas przez ok. 2 minuty. Danie gotowe!